Turcja – inwestycje w sady gruszkowe
Oczekuje się, że produkcja jabłek dla Turcji w roku gospodarczym 2021/2022 wyniesie 4,28 mln ton, nieco mniej niż 4,3 mln ton produkcji jabłek w sezonie 2020/2021, a to z powodu szkód spowodowanych przymrozkami w niektórych regionach pod koniec maja. Całkowita produkcja gruszek jest prognozowana na 535 000 ton, co stanowi spadek o około 3 procent z 550 000 ton produkcji gruszek w sezonie 2020/2021.
Prognozowana produkcja winogron stołowych w Turcji w sezonie 2021/2022 wynosi około 1,94 mln ton, czyli o 12 proc. mniej niż w sezonie 2010/2021, także z powodu szkód mrozowych późną wiosną. Eksporterzy świeżych owoców mają nadzieję na nowy rok gospodarczy ze słabą turecką lirą wspierającą dodatkowy eksport.
Gruszki
Główne odmiany gruszek w Turcji to Santa Maria, Akca, Mustafabey, Cassia, Williams, Ankara i Deveci. W związku z rosnącym popytem tureccy rolnicy zainwestowali w nowe sady, wykorzenili odmiany niekomercyjne i przesadzili drzewa odpowiednie na rynki eksportowe w ostatnich latach. W ciągu ostatnich pięciu lat powierzchnia nasadzeń grusz wzrosła o około trzy procent.
Link do raportu USDA tutaj