Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Ukraina – ceny warzyw w górę

Analitycy EastFruit zwracają uwagę na szybki wzrost cen warzyw „zestawu barszczowego” na Ukrainie w 2021 roku. W szczególności w chwili obecnej ceny hurtowe marchwi są dwukrotnie wyższe niż w roku ubiegłym, ceny cebuli - dwuipółkrotnie, ceny kapusty białej - trzykrotnie, a ceny buraków stołowych - również trzykrotnie! Innymi słowy, w stosunku do początku grudnia 2020 roku ceny tej kategorii warzyw wzrosły średnio 2,6-krotnie!

Przy okazji, jedynym towarem z tej grupy, którego cena nie wzrosła, a wręcz przeciwnie - spadła, pozostaje ziemniak jadalny. Średnie hurtowe ceny ukraińskich ziemniaków są obecnie o jedną trzecią niższe niż przed rokiem.

Przyczyny tej sytuacji były szeroko dyskutowane podczas 17. międzynarodowej konferencji "Owoce i warzywa Ukrainy 2021: nowe możliwości inwestycyjne", która odbyła się w Kijowie 3 grudnia 2021 roku przy pełnej sali, a zorganizowanej przez APK-Inform: Warzywa i owoce, przy wsparciu FAO i EBOR.

Wśród głównych przyczyn analitycy wskazywali na spadek powierzchni upraw, pogłębiony przez niekorzystne warunki pogodowe. W tym samym czasie powierzchnia upraw ziemniaków, których ceny przez kilka lat z rzędu były wysokie, w ostatnich dwóch latach została zwiększona przez rolników. Z tego powodu ceny ziemniaków są niższe niż w ubiegłym roku.

Do innych czynników, które negatywnie wpłynęły na inwestycje w warzywa do „zestawu barszczowego”, należy zaliczyć pogarszającą się opłacalność uprawy tych roślin przy gwałtownym wzroście cen zbóż i roślin oleistych. Pozwoliło to zbliżyć się tej ostatniej do opłacalności uprawy warzyw z hektara. Jednak, jak zauważył w swojej prezentacji Andrij Jarmak, ekonomista z Departamentu Inwestycji FAO, ryzyko związane z uprawą zbóż jest znacznie niższe niż ryzyko związane z uprawą cebuli, buraków, marchwi czy kapusty.

"Poza tym, zboża są łatwiejsze, prostsze i tańsze w przechowywaniu niż warzywa z „zestawu barszczowego”, a ceny zbóż nigdy nie wahają się tak bardzo jak ceny warzyw. Na przykład cena późno dojrzewającej kapusty białej może się różnić nawet 20-krotnie tego samego dnia w różnych latach. A to jest oczywiście ogromne ryzyko. Kolejnym negatywnym czynnikiem dla produkcji warzyw, który ujawnił się dopiero w 2021 roku, jest otwarcie rynku gruntów. Teraz większość rolników jest dosłownie zmuszona do wykupywania ziemi, aby utrzymać się na rynku, przeznaczając na to wolne środki, które w przeciwnym razie mogłyby być zainwestowane w produkcję rolną" - wyjaśnia Andrij Jarmak.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE