Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

W Europie startuje sezon importu mandarynek z Hiszpanii

W firmie de Groot fruit & vegetables sezon hiszpańskich owoców pestkowych przebiegł pomyślnie. Teraz zbliża się już ku końcowi. Ten holenderski hurtownik przygotowuje się obecnie do nowego sezonu hiszpańskich cytrusów i owoców kaki. "Mieliśmy dobry sezon owoców pestkowych. Podaż była niższa. Dlatego też średnie ceny brzoskwiń i nektarynek były znacznie wyższe niż w ostatnich latach" - mówi z refleksją Richard Bevelander.

Stopniowo rozpoczyna się także sezon hiszpańskich mandarynek. "Tegoroczny sezon powinien być normalny. Podaż będzie prawdopodobnie znacznie mniejsza niż w ubiegłym roku. Tak twierdzą nasi hiszpańscy partnerzy z branży cytrusowej. Ale wtedy na rynku było też dużo hiszpańskich cytrusów. Producenci zatem faktycznie oczekują sezonu z normalnymi wolumenami."

"Jakość i rozmiary powinny być dobre również w tym sezonie. Jednak nadal istnieją pewne obawy związane z rozwojem mączniaka cytrusowego. Pojawiła się ona już w kilku sadach. Ta bakteria nie jest niebezpieczna dla bezpieczeństwa żywności. Wpływa jedynie na wielkość produkcji" - kontynuuje Richard.

"Obecnie na rynku wciąż jest dużo południowoafrykańskich owoców odmiany Nadorcotta. Nie ma więc jeszcze zbyt dużego popytu na hiszpańskie mandarynki. Ale ludzie je kupują. Zaczęliśmy od Satsumy/Iwasaki. A od 41 tygodnia zaczniemy importować Marisol i Oronules. To są nasze niezawodne, regularne marki Marie Jose i Nummer5."

"Obecnie nawet oferujemy wszystkie odmiany marki Jugosas przez cały rok," mówi Richard. "Ponadto, w tym sezonie mamy nadzieję, że uda nam się zapakować hiszpańskie cytrusy pod naszą marką Don Mario Eat Now. Wtedy będziemy mogli oferować ten produkt przez cały rok. Ma on wyraźny smak i jakość."

De Groot fruit & vegetables nie zacznie jeszcze całkiem od hiszpańskich zezwoleń. Dopiero gdy dostępna będzie odmiana Rojo Brillante. "W Hiszpanii persymony cierpią z powodu tych samych bakterii co cytrusy. Niektórzy plantatorzy spodziewają się znacznie mniejszej ilości towaru. Inni mówią, że nie jest źle. W tym sezonie wracamy do dawania naszym klientom najpiękniejszych, najsmaczniejszych hiszpańskich owoców" - podsumowuje Richard.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE