Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Większa światowa produkcja cytrusów

Szacuje się, że globalna produkcja cytrusów w sezonie 2020/2021 w krajach i rodzajach owoców zawartych w raporcie „Citrus: World Markets and Trade” wzrosła o 4 procent do 98 milionów ton metrycznych. Pomarańcze stanowią połowę tej produkcji, a następne są mandarynki/tangeryny, cytryny/limonki i grejpfruty. Największym producentem są Chiny, za nimi Brazylia i UE.

Stany Zjednoczone są piątym co do wielkości producentem, chociaż szacuje się, że produkcja spadła tam o 13 procent, zgodnie z długoterminowym trendem.Choroba zazielenienia owoców cytrusowych było kluczowym czynnikiem tego spadku, a produkcja jest mniejsza niż jedna trzecia tego, co miała miejsce 20 lat temu. Ponadto powierzchnia cytrusów spadła tam o prawie 40 procent.

Światowy eksport szacuje się na 11 milionów ton, przy czym pomarańcze stanowią ponad 40 procent tego eksportu, a mandarynki/tangeryny prawie 30 procent. Eksport napędzają mandarynki/ tangeryny z Chin, RPA i Turcji oraz, w mniejszym stopniu, wyższy eksport cytryn z Meksyku, RPA i Turcji.

Największym eksporterem jest Republika Południowej Afryki, a następnie Turcja i Egipt. Eksport cytrusów z USA spada głównie z powodu niższego eksportu pomarańczy i nie był w stanie uczestniczyć w rosnącym światowym handlu mandarynkami lub cytryną ze względu na zmniejszone dostawy na eksport. Stany Zjednoczone są siódmym największym eksporterem, a dostawy wszystkich towarów z wyjątkiem mandarynek/tngeryn spadły. Mandarynki/tangeryny to jedyny towar w USA, którego produkcja rośnie.

Link do pełnego raportu tutaj.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE