Wstępny szacunek zbioru warzyw gruntowych 2025 r.
Eksperci Głównego Urzędu Statystycznego, w swojej wstępnej ocenie tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych, zwracają uwagę, iż w bieżącym sezonie na początku okresu wegetacyjnego warunki pogodowe nie były sprzyjające. W wielu rejonach kraju siew był opóźniony z powodu niewystarczającego ogrzania się i nawodnienia gleby. Utrudnienia dotyczyły także terminowego sadzenia do gruntu rozsad warzyw ciepłolubnych. Wiosną warunki pogodowe nadal nie sprzyjały wegetacji. Zarówno chodzi o nawodnienie, jak i o temperatury (w kwietniu i maju było wiele nocy z przymrozkami). Poprawa pod tym przyszła dopiero w czerwcu i lipcu, co wpłynęło na wyższe plony. Na podstawie powyższych obserwacji eksperci GUS oceniają, że tegoroczne zbiory warzyw będą nieco większe od zeszłorocznych, ale zbiory w całym sezonie będą zależeć od pogody w kolejnych tygodniach. Zwłaszcza chodzi o ilość opadów.
Produkcję warzyw gruntowych w 2025 roku eksperci GUS wstępnie szacują na około 4,0 mln ton, o 5 procent wyższą niż w roku 2024.
Zbiory kapusty w 2025 roku oszacowano na 591 tys. ton lecz decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych.
Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie 109 tys. ton, a brokułów 66 tys. ton.
Zbiory cebuli na poziomie 639 tys. ton.
Zbiory marchwi oszacowano na 627 tys. ton.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 254 tys. ton.
Zbiory pietruszki korzeniowej w 2025 roku miałyby one wynieść 165 tys. ton.
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano na 113 tys. ton.
Według obecnej prognozy zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 221 tys. ton.
Zbiory ogórków oszacowano na 105 tys. ton.
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2025 roku 191 tys. ton.
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 471 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 479 tys. ton.