Wynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych 2024
Wynikowy szacunek GUS ocenia, że produkcja warzyw gruntowych w 2024 roku będzie na poziomie 3,8 mln ton, a więc podobnym jak rok temu.
Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na zaledwie 571,2 tys. ton. Rok wcześniej zbiory wyniosły 628,4 tys. ton, czyli mamy tu spadek rok do roku o 9,1 procent. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 598 tys. ton, a zatem mamy tu wyraźnie pogorszenie przewidywań, dla i tak już niskich zbiorów.
Zbiory kalafiorów oszacowano na 108,1 tys. ton, czyli o 14,8 procent mniej niż rok wcześniej, gdy było to 126,9 tys. ton. Przedwynikowy szacunek podawał wielkość 117 tys. ton, zatem i w tym przypadku nastąpiło znaczące pogorszenie prognozy. Do tego GUS podał tym razem szacunki dla zbiorów brokułów i jest to 77,2 tys. ton, o 2,3 procent mniej niż w 2023 roku.
Zbiory cebuli w 2024 roku prognozuje się na 675,4 tys. ton, to jest o 6,6 procent wyższym niż w roku 2023, gdy zbiory wyniosły 633,7 tys. ton. Prognoza przedwynikowa mówiła o wolumenie 667 tys. ton. Mamy tu zatem poprawę w stosunku do tych wcześniejszych przewidywań z października br.
Zbiory marchwi w bieżącym roku miałyby wynieść 559,4 tys. ton, czyli o 3,1 procent mniej w relacji do roku poprzedniego, gdy zebrano 577,4 tys. ton marchwi. Przedwynikowo szacowano je na 555 tys. ton. Zatem i w tej kategorii mamy pewną poprawę prognozowanego wolumenu zbiorów w stosunku do danych z października.
Zbiory buraków ćwikłowych oszacowano na 240,7 tys. ton i jest to o 4,8 procent mniej niż rok wcześniej, gdy zbiory wyniosły 252,8 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 240 tys. ton.
GUS oszacował zbiory pietruszki korzeniowej i w 2024 roku na 151,8 tys. ton, czyli o 2,5 procent więcej niż w roku 2023, gdy było to 148,2 tys. ton. Tu zmiana w stosunku do przedwynikowej prognozy jest ogromna. W październiku prognozowano bowiem zbiory pietruszki na poziomie aż 126 tys. ton, a więc o 15 procent mniejsze rok do roku.
Zbiory selerów korzeniowych oszacowano na 99,9 tys. ton, czyli o 5,9 procent mniej niż w roku 2023, gdy było to 106,1 tys. ton. Szacunek przedwynikowy mówił o zbiorach na poziomie 100 tys. ton.
Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 203,4 tys. ton, o 19,9 procent więcej niż w 2023 roku, gdy zbiory wyniosły 169,6 tys. ton. Wzrost produkcji w tej kategorii był możliwy, mimo niekorzystnych warunków pogodowych i gorszych plonów, z powodu wzrostu areału. Przedwynikowo oceniano je na 200 tys. ton, a więc mniej optymistycznie niż obecnie.
Zbiory ogórków oszacowano na 112,1 tys. ton, to jest o 14,1 procent mniej niż rok wcześniej, gdy ogórków zebrano 131,1tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów tych warzyw przewidywały 116 tys. ton. W tym przypadku mamy więc pogorszenie prognozy w stosunku do oczekiwań z października br.
Produkcja kukurydzy cukrowej ma wynieść w 2024 roku 160 tys. ton, czyli o 4 procent więcej niż w roku 2023, gdy wyniosły one 153,8 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 154 tys. ton.
Zbiory dyni, kabaczków i cukinii mają osiągnąć poziom 425,2 tys. ton, czyli o 5,3 procent więcej niż w roku 2023, gdy było to 403,6 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 424 tys. ton.
Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 446,4 tys. ton, czyli o 11 procent mniej niż w roku 2023, gdy w tej kategorii było to 501,4 tys. ton. Przedwynikowe szacunki zbiorów mówiły o wolumenie 524 tys. ton. W tym przypadku mamy znaczące obniżenie prognozy w stosunku do danych październikowych.