Wydadzą poradnik dla producentów tradycyjnej żywności
Broszura, której wydawcą jest urząd marszałkowski woj. opolskiego, zawiera zwięzłe omówienie obowiązujących obecnie przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, podatkowych i ubezpieczeniowych, które określają warunki oraz formy prowadzenia działalności w ramach tzw. dostaw lub sprzedaży bezpośredniej czy działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Są w niej również zasady obowiązujące gospodarstwa agroturystyczne przygotowujące posiłki gościom, a nawet informacje np. o obowiązkach podatkowym organizacji takich, jak koła gospodyń wiejskich, komitety rodzicielskie czy rady parafialne organizujące incydentalną sprzedaż produktów żywnościowych na festynach.
Odpowiedzialny za rolnictwo członek zarządu woj. opolskiego, Antoni Konopka wyjaśnił, że poradnik to odpowiedź na to, co dzieje się na rynku żywności tradycyjnej i lokalnej. Wzrasta świadomość konsumentów, którzy coraz częściej szukają takiej żywności, a więc powstaje nisza dla małych, rodzinnych gospodarstw rolnych, które mogłyby takie wyroby oferować i pozyskiwać w ten sposób dodatkowe źródło dochodu.