Wzrost popytu na białą kapustę
Przełom lutego i marca przyniósł wyraźne pogorszenie koniunktury na polskim rynku białej kapusty. Hurtowe ceny zaczęły spadać na fali kurczącego się popytu. Ceny kapusty na przetwórstwo, które wcześniej doszły do 1,00 zł/kg, spadły na 0,60-0,70 zł/kg. Ceny kapusty marketowej spadły w dużym hurcie z poziomu średniego 1,25 zł/kg na 1,05 zł/kg, czyli o 16 procent.
Zapewne trend ten byłby kontynuowany przynajmniej jeszcze przez pewien czas, ale rosyjski atak na Ukrainę zmienił realia rynkowe. Na Ukrainę zaczęły jechać duże transporty warzyw. Prócz kapusty te, które należą do podstawowego tam zestawu, tzw. zestawu barszczowego: cebula, buraki i marchew. Był to główny czynnik, który sprawił, iż trend cenowy na polskim rynku kapusty się odwrócił. Do tego można dodać kolejne znaczące osłabienie złotówki, co uderzyło w import z Niemiec i Holandii.
Obecnie ceny kapusty na rynek świeży (dobrej jakościowo) to w dużym hurcie najczęściej 1,00-1,30 zł/kg. Mamy zatem wzrost o niecałe 10 procent od dołka z początku miesiąca. Pytanie czy popyt z Ukrainy wytrzyma dalszy wzrost cen? Jeśli bowiem polska kapusta będzie za droga, to niewątpliwie popyt ten osłabnie. Warto też zwrócić uwagę, że choć kapusta na rynek świeży podrożała, to ta do przetwórstwa pozostała z cenami 0,60-0,70 zł/kg. Sugeruje to, że odsetek kapusty jakościowo słabszej w polskich zapasach rośnie, mało jest zaś towaru ładnego. A to wymusi, prędzej czy później, zwyżkę cen tego ostatniego.