Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – wyższy plon pomidorów

Region Estremadura, główny hiszpański producent pomidorów, od lat konkuruje z Andaluzją pod względem średniej wydajności tych warzyw na hektar. Andaluzja uzyskuje od 105 000 do 110 000 kilogramów na hektar, podczas gdy w Estremadurze jest to maksymalnie 90 000 kg. Jednak w tym roku średni plon w tym regionie wyniósł 96 000 (prawie 5000 więcej niż w poprzednim sezonie), osiągając 100 000 kg w niektórych obszarach Vegas Altas del Guadiana.

Jeśli chodzi o ceny pomidorów do przetwórstwa, były one podobne do zeszłorocznych: około 75 euro za tonę; cena ustalona w umowach podpisanych pod koniec zimy.

Raport przedstawiony przez Obserwatorium Technologiczne Pomidora dla Przetwórstwa, zarządzany przez Narodowe Centrum Technologii Rolno-Spożywczej w Estremadurze (Ctaex), ujawnia niezwykłe wyniki kampanii 2019, w tym fakt, że w Hiszpanii zakontraktowano 2,8 miliona ton na powierzchni 30 309 hektarów.

W Estremadurze zakontraktowano w tym roku 2,05 miliona ton pomidorów do przetwórstwa, uprawianych ponad 23 200 hektarów. Produkcja została podzielona między 14 firm, z wiodącą grupą biznesową Conesa. Firma ta przetworzyła 652 000 ton tego lata w regionie, do czego należy dodać kolejne 266 500 ton zebranych przez tę firmę w Andaluzji.

Nawiasem mówiąc, w Andaluzji zakontraktowano ogółem 741 000 ton pomidorów, które uprawiano na 7 050 hektarów, co daje wydajność 105 000 kg na hektar.

W pozostałej części Hiszpanii (szczególnie w dolinie rzeki Ebro) zakontraktowano w sumie 20 150 ton pomidorów na 553 hektarach. Średnia wydajność wyniosła tam 79 000 kilogramów na hektar, zgodnie ze sprawozdaniem statystycznym Ctaex.

Podsumowanie 2018 roku
Raport przygotowany przez Ctaex ​​ zawiera również dane z ubiegłego roku. Produkcja w Hiszpanii w kampanii 2018 osiągnęła ostatecznie 2,8 miliona ton; czyli 8,04procent światowej produkcji.

W Estremadurze uprawiano 21 495 hektarów pomidorów przeznaczonych do przetworzenia (1700 mniej niż w tej kampanii), a końcowa produkcja (69 procent wolumenu krajowego) wyniosła 1,9 miliona ton. Wydajność średnia wyniosła zatem 89 000 kg na hektar.

Tymczasem w Andaluzji uprawiano w ubiegłym roku 5740 hektarów (o 1300 mniej niż obecnie) i wyprodukowano 592 tys. ton. Wydajność była taka sama jak w tej kampanii: 105 ton na hektar.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE