Orzechy
Nowy przegląd badań wykazał, że spożywanie codziennej garści orzechów jest związane z poprawą profilu lipidowego krwi. Analizując 19 wcześniej opublikowanych prac naukowych, przegląd wykazał silny związek pomiędzy spożyciem orzechów macadamia a znaczącym obniżeniem Cholesterolu całkowitego
czytaj dalej
czytaj dalej
Popyt na gotowe do spożycia napoje kokosowe rośnie, między innymi dzięki rosnącej liczbie sprzedawców detalicznych, którzy mają je w swojej ofercie. Jednak nie jest to jedyny czynnik napędzający wzrost. "Naturalne opakowanie gotowych do spożycia kokosów wzbudza duże zainteresowanie, ponieważ jest to naturalny kokos i bambus.
czytaj dalej
czytaj dalej
Orzechy laskowe, przyjazdy z zagranicy podwojone w ciągu 10 lat
2023-04-13 00:00
W ciągu ostatnich dwóch lat kryzys klimatyczny spowodował zmniejszenie o jedną trzecią zdolności produkcyjnej włoskich orzechów laskowych, mimo że w ostatnim dziesięcioleciu produkuje się i spożywa coraz więcej orzechów laskowych. W rzeczywistości, jak donosi Il Sole 24 ore, w naszym kraju hektary przeznaczone na uprawę orzechów laskowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Według Związku Stowarzyszeń Producentów Orzechów Mołdawii, członkowie organizacji zaczęli otrzymywać w tym tygodniu prośby o zakup jąder orzechów włoskich. Sporadycznie zdarzało się to wcześniej, ale mołdawscy handlowcy eksportowi nie reagowali na takie prośby, ponieważ główny rynek zbytu dla mołdawskich
czytaj dalej
czytaj dalej
"Sprzedaż dat jest ostatnio znakomita"
2023-04-12 00:00
Jak zwykle holenderska firma Tovano zajmująca się suszonymi owocami i orzechami była w zeszłym tygodniu zajęta z powodu Wielkanocy. "W ostatnich latach sprzedaż wielkanocna zawsze była doskonała. Ludzie często otrzymują mnóstwo paczek na Boże Narodzenie, ale na Wielkanoc poświęcają więcej czasu, aby uczynić swoje domy przyjaznymi" - mówi Richard Strijbis.
czytaj dalej
Rząd kenijski znosi zakaz eksportu surowej makadamii
2023-04-12 00:00
Rząd Kenii tymczasowo zniósł zakaz eksportu surowych orzechów makadamia, który obowiązywał od 2015 roku, aby zaoferować plantatorom lepsze ceny. Według Mosesa Kurii, sekretarza gabinetu w Ministerstwie Handlu i Industrializacji, zakaz zostanie zniesiony na rok, aby otworzyć
czytaj dalej
czytaj dalej
Według Związku Stowarzyszeń Producentów Orzechów Mołdawii, członkowie organizacji zaczęli otrzymywać w tym tygodniu prośby o zakup jąder orzechów włoskich. Sporadycznie zdarzało się to wcześniej, ale mołdawscy handlowcy eksportowi nie reagowali na takie prośby, ponieważ główny rynek zbytu dla mołdawskich
czytaj dalej
czytaj dalej
Stowarzyszenie Eksporterów Migdałów i Orzechów Laskowych z Hiszpanii (SAB-Almendrave) wyraziło swoje całkowite zadowolenie po tym, jak rząd Hiszpanii ogłosił w zeszłym tygodniu porozumienie w sprawie protokołu fitosanitarnego, które pozwoli na eksport hiszpańskich migdałów do Chin. "Według naszych szacunków, dzięki m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ponieważ zbiory orzechów włoskich w Chile rozpoczęły się wcześniej w tym miesiącu (marzec) na obszarach północnych, popyt na produkt inshell jest silny na rynkach Bliskiego Wschodu. "Pomimo wysokich zapasów w USA ich jakość jest zła ze względu na klimat, to pozwala chilijskim orzechom włoskim być wycenianym z premią,"
czytaj dalej
czytaj dalej
Tendencje w przemyśle orzechowym w Hiszpanii i Portugalii
2023-04-03 00:00
"Dla nas ten TOMRA Talks był zdecydowanie wielkim wydarzeniem. Pracowaliśmy nad nim od ponad 4 miesięcy i dzięki doskonałej pomocy firmy Borrell przekroczyliśmy nasze oczekiwania. Firmy od samego początku wykazywały duże zainteresowanie i w sumie udało nam się zgromadzić ponad 65 firm.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sezon eksportowy orzechów włoskich z Ukrainy w 2022 roku rozpoczął się rekordowo nisko, a ceny jąder orzechów na rynku ukraińskim nadal rozczarowują producentów i dostawców, EastFruit donosi.
czytaj dalej
W okręgu Nurata w regionie Navoi w Uzbekistanie realizowany jest projekt założenia plantacji orzechów włoskich o powierzchni 200 hektarów z łączną inwestycją szacowaną na 500 tys. dolarów - informują eksperci EastFruit.
czytaj dalej
Sezon eksportowy orzechów włoskich z Ukrainy w 2022 roku rozpoczął się od rekordowo niskich poziomów, a ceny jąder orzechów na rynku ukraińskim nadal rozczarowują producentów i dostawców - informuje EastFruit.
czytaj dalej
Duża plantacja orzechów włoskich w regionie Navoi w Uzbekistanie
2023-03-28 00:00
W okręgu Nurata w regionie Navoi w Uzbekistanie realizowany jest projekt założenia plantacji orzechów włoskich o powierzchni 200 hektarów z łączną inwestycją szacowaną na 500 000 dolarów - informują eksperci EastFruit.
czytaj dalej
"Sezon na orzechy włoskie już się kończy, konsumpcja spowalnia"
2023-03-28 00:00
Ponieważ zbliża się koniec sezonu orzechów w Portugalii, popyt zwalnia, mówi Sebastião Lorena, szef sprzedaży i marketingu w portugalskim eksporterze orzechów Nogam: "Sezon orzechowy przebiegł zgodnie z oczekiwaniami, z obniżeniem popytu i ruchem w oczekiwaniu na nowe zbiory. Na stronie
czytaj dalej
czytaj dalej
Przydatne narzędzia handlowe dla firm zajmujących się produkcją, eksportem, importem i przetwarzaniem owoców, warzyw i orzechów
2023-03-22 00:00
Zespół EastFruit oferuje wiele instrumentów powiązań rynkowych, o których wielu może nie wiedzieć. Pomogą Ci znaleźć nabywców dla Twoich produktów lub dostawców, jeśli szukasz świeżych, mrożonych lub suszonych owoców, warzyw lub orzechów.
czytaj dalej
Na Ukrainie uprawia się 60 tys. ton orzechów włoskich rocznie
2023-03-20 00:00
Na Ukrainie nasiliła się uprawa orzechów włoskich na skalę przemysłową. Liderami są północne regiony kraju z ogrodami o powierzchni 5-8 ha.
czytaj dalej
"Produkujemy orzechy makadamia za pośrednictwem ponad 7000 certyfikowanych ekologicznych rolników małorolnych"
2023-03-16 00:00
Niemiecko-kenijska firma LIMBUA współpracuje z ponad 7.000 certyfikowanych ekologicznych drobnych rolników w Kenii i tylko w 2022 roku wyprodukowała około 900 ton pękniętych orzechów makadamia, które są sprzedawane w całej Europie, USA i Dubaju. Rozmawialiśmy z kierownikiem marketingu Doortje Maillard o zbiorach
czytaj dalej
czytaj dalej
'Jedzenie zielonych liści może prowadzić do mniejszej ilości białek mózgowych związanych z chorobą Alzheimera'
2023-03-09 00:00
Według nowego badania przeprowadzonego przez RUSH University w Chicago, ludzie, którzy jedzą zielone warzywa liściaste, owoce, pełne ziarna, oliwę z oliwek, fasolę, orzechy i ryby mogą mieć mniej białek w swoich mózgach związanych z chorobą Alzheimera niż ludzie nie jedzący tych pokarmów.
czytaj dalej
Figury pistacjowe we Włoszech i na całym świecie
2023-03-07 00:00
Włochy produkują w sumie około 300 tysięcy ton orzechów rocznie. Orzechy włoskie i laskowe można znaleźć na całym półwyspie, natomiast migdały i pistacje są typowe dla południowych regionów, takich jak Puglia, Kalabria i Sycylia. Mimo że z biegiem lat przybyło gajów, Włochy nadal importują wiele
czytaj dalej
czytaj dalej