Orzechy
Na Ukrainie uprawia się 60 tys. ton orzechów włoskich rocznie
2023-03-20 00:00
Na Ukrainie nasiliła się uprawa orzechów włoskich na skalę przemysłową. Liderami są północne regiony kraju z ogrodami o powierzchni 5-8 ha.
czytaj dalej
"Produkujemy orzechy makadamia za pośrednictwem ponad 7000 certyfikowanych ekologicznych rolników małorolnych"
2023-03-16 00:00
Niemiecko-kenijska firma LIMBUA współpracuje z ponad 7.000 certyfikowanych ekologicznych drobnych rolników w Kenii i tylko w 2022 roku wyprodukowała około 900 ton pękniętych orzechów makadamia, które są sprzedawane w całej Europie, USA i Dubaju. Rozmawialiśmy z kierownikiem marketingu Doortje Maillard o zbiorach
czytaj dalej
czytaj dalej
'Jedzenie zielonych liści może prowadzić do mniejszej ilości białek mózgowych związanych z chorobą Alzheimera'
2023-03-09 00:00
Według nowego badania przeprowadzonego przez RUSH University w Chicago, ludzie, którzy jedzą zielone warzywa liściaste, owoce, pełne ziarna, oliwę z oliwek, fasolę, orzechy i ryby mogą mieć mniej białek w swoich mózgach związanych z chorobą Alzheimera niż ludzie nie jedzący tych pokarmów.
czytaj dalej
Figury pistacjowe we Włoszech i na całym świecie
2023-03-07 00:00
Włochy produkują w sumie około 300 tysięcy ton orzechów rocznie. Orzechy włoskie i laskowe można znaleźć na całym półwyspie, natomiast migdały i pistacje są typowe dla południowych regionów, takich jak Puglia, Kalabria i Sycylia. Mimo że z biegiem lat przybyło gajów, Włochy nadal importują wiele
czytaj dalej
czytaj dalej
"Spadły ceny surowców w przypadku orzechów włoskich, migdałów, a szczególnie orzechów makadamia"
2023-03-07 00:00
Po dość spokojnym okresie dla firmy PALM Nuts & More Nuss und Trockenfrucht & Co. od października 2022 roku, w lutym tego roku ponownie zaczął pojawiać się wyższy popyt na produkty takie jak orzechy makadamia, o czym opowiedzieli nam Joachim Alkewitz, Jens Borchert i Bernd Hofmeister.
czytaj dalej
Międzynarodowy Kongres Orzechów Laskowych: rejestracje są otwarte
2023-03-06 00:00
Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL) organizuje w dniach 10 i 11 maja kongres dotyczący uprawy orzechów laskowych w Niemczech. Celem tej konferencji jest zebranie i połączenie już dostępnej wiedzy i doświadczeń. Konferencja jest skierowana do
czytaj dalej
czytaj dalej
Przetwórcy orzechów potrzebują różnych rozwiązań w zakresie sortowania, aby wykonywać różne zadania podczas łuskania, obierania i przetwarzania swoich produktów. Na początku maszyny sortujące zajmują się dość podstawowymi zadaniami. W miarę jak orzechy przesuwają się w górę linii produkcyjnej, sortowniki stają się bardziej zaawansowane i wyspecjalizowane. Proces produkcji migdałów to
czytaj dalej
czytaj dalej
SAT Del Campo otrzymuje certyfikat IFS Food
2023-03-06 00:00
Przedsiębiorstwo Sociedad Agraria de Transformación (SAT) Del Campo, znajdujące się w mieście Villacañas w Toledo i zajmujące się produkcją i przetwarzaniem orzechów pistacjowych, otrzymało certyfikat jakości i bezpieczeństwa żywności międzynarodowej normy jakości i bezpieczeństwa żywności "International
czytaj dalej
czytaj dalej
Gruziński eksport orzechów laskowych w lutym był najwyższy w ciągu ostatnich siedmiu lat
2023-03-06 00:00
Jak już wielokrotnie informował EastFruit, światowy popyt na orzechy laskowe ucierpiał z powodu skutków pandemii COVID-19 i wojny na Ukrainie. Analitycy EastFruit podkreślają, że wolumen eksportu z Gruzji wzrósł i o dziwo ceny również poszły w górę. Tymczasem,
czytaj dalej
czytaj dalej
Australijscy plantatorzy makadamii namawiają kupujących do włożenia makadamii do swoich wózków przed przewidywanymi rekordowymi zbiorami. Przewiduje się, że w tegorocznym sezonie zebranych zostanie 60 000 ton orzechów w łupinach. Po tym, jak w 2020 roku ceny na farmach spadły z rekordowego poziomu 6,20 dolarów za kilogram do
czytaj dalej
czytaj dalej
Ceny hurtowe jąder orzechów włoskich na rynku mołdawskim wzrosły w ostatnim tygodniu lutego po raz pierwszy w 2023 roku. Poziom cen średnich i maksymalnych wzrósł nieznacznie o około 6% - do 75-80 MDL/kg (3,99-4,06 USD/kg), EastFruit specjaliści raportują.
czytaj dalej
Gruziński eksport orzechów laskowych w lutym był najwyższy w ciągu ostatnich siedmiu lat - czy popyt się odbudowuje?
2023-03-05 00:00
Jak wielokrotnie informował EastFruit, światowy popyt na orzechy laskowe ucierpiał z powodu skutków pandemii COVID-19 i wojny na Ukrainie. Analitycy EastFruit podkreślają, że wielkość eksportu z Gruzji wzrosła i o dziwo ceny również poszły w górę. Tymczasem.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowy dyrektor i prezes California Walnut Board i California Walnut Commission, Robert Verloop, który reprezentuje 4600 plantatorów i handlarzy, utrzymuje, że sektor orzechów włoskich będzie nawigował przez obecne wyzwania.
czytaj dalej
Ceny hurtowe jąder orzechów włoskich na rynku mołdawskim wzrosły w ostatnim tygodniu lutego po raz pierwszy w 2023 roku. Poziom cen średnich i maksymalnych wzrósł nieznacznie o około 6% – do 75-80 MDL/kg (3,99-4,06 USD/kg) - informują specjaliści EastFruit.
czytaj dalej
Spożywanie orzechów laskowych i innych orzechów cieszy się w ostatnich latach niesłabnącą popularnością, co wynika z większej świadomości żywieniowej konsumentów. Z punktu widzenia konsumenta orzechy zyskują na znaczeniu jako bogaty w witaminy składnik zbilansowanej diety.
czytaj dalej
czytaj dalej
Orzechy laskowe z Oregonu: Spadają zarówno ceny, jak i areał
2023-03-03 00:00
W ciągu ostatniego stulecia Oregon polegał na około tysiącu rodzin, które obsadzały i pielęgnowały około 95 000-100 000 akrów. Oznacza to, że to, co produkują na światowy rynek, ma znaczenie. Terry Ross z Hazelnut Growers Bargaining Association: "Wiele gospodarstw "Kiedy ustalamy cenę
czytaj dalej
czytaj dalej
W ubiegłym tygodniu wiceminister ochrony środowiska i rolnictwa Gruzji Giorgi Khanishvili mówił o planach rządu dotyczących wsparcia rolnictwa w 2023 roku. Szczególnie o programach Preferencyjny Agrokredyt, Pomoc w produkcji orzechów laskowych oraz Plant the Future, które
czytaj dalej
czytaj dalej
Podnoszenie świadomości na temat orzechów włoskich i Omega-3 ALA
2023-03-02 00:00
California Walnuts podnosi świadomość korzyści zdrowotnych związanych z kwasem alfa-linolenowym (ALA) omega-3, jednocześnie zwracając uwagę na sposoby, w jakie wszechstronność orzechów włoskich może pomóc zwiększyć spożycie omega-3 w diecie. Orzechy włoskie są roślinnym źródłem kwasu alfa-linolenowego omega-3.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksperci z Instytutu Prognoz i Badań Makroekonomicznych przeanalizowali dynamikę eksportu owoców i orzechów w latach 2017-2022. Analiza wykazała, że wartość eksportu owoców i orzechów (TN VED 08) wzrosła z 417,2 mln USD w 2017 r. do 618,6 mln USD w 2022 r., czyli 1,5 razy.
czytaj dalej
California Walnuts podnosi świadomość na temat omega-3 wśród sprzedawców żywności dzięki globalnej kampanii "Power of 3".
2023-03-01 00:00
Miesiąc marzec upływa pod znakiem "Power of 3". W związku z tym po raz czwarty rusza globalna kampania "Power of 3" kalifornijskiego przemysłu orzechowego. Celem jest zwiększenie świadomości na temat korzyści zdrowotnych kwasu alfa-linolenowego omega-3 (ALA) oraz korzyści kulinarnych płynących z ALA.
czytaj dalej
czytaj dalej