Pieczarki
Niemcy przodują w imporcie konserw grzybowych
2006-01-03 00:00
Największym odbiorcą polskich świeżych i przetworzonych pieczarek są Niemcy. Kraj ten zajmuje również czołowe miejsce w światowym imporcie przetworów grzybowych (w tym przede
czytaj dalej
Obniżki pieczarek mało prawdopodobne
2006-00-00 00:00
W sierpniu ceny pieczarek w skupie wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 9 proc. (do ok. 5,33 zł/kg).
Tendencja zwyżkowa widoczna jest również w bieżącym czytaj dalej
Tendencja zwyżkowa widoczna jest również w bieżącym czytaj dalej
Pieczarki mają konkurencję
2006-00-00 00:00
Upalne lato spowodowało obniżenie podaży pieczarek. Teraz, kiedy dni nie są już tak gorące ilość tego produktu zwiększa się. Ponadto w lasach pojawiło się mnóstwo grzybów,
czytaj dalej
O historii polskiego pieczarkarstwa
2006-00-00 00:00
Polska tradycja pieczarkarstwa sięga XIX wieku. Zakorzeniono ją z Francji – podobnie zresztą jak tamtejszą kuchnię.
Po II wojnie światowej, w 1953 r. uruchomiono wytwórnię czytaj dalej
Po II wojnie światowej, w 1953 r. uruchomiono wytwórnię czytaj dalej
Ceny skupu pieczarek w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
Od 1997 r. spółdzielnie ogrodnicze najlepiej za pieczarki płaciły w 2002 r. (4,49 zł/kg).
W następnych latach ceny obniżały się, by w 2005 r. zatrzymać się na poziomie 4,32 czytaj dalej
W następnych latach ceny obniżały się, by w 2005 r. zatrzymać się na poziomie 4,32 czytaj dalej
Polska produkcja pieczarek ustępuje tylko holenderskiej
2006-00-00 00:00
W Holandii, która jest liderem w uprawie pieczarek, zbiór tych grzybów kształtował się w ubiegłym roku na poziomie 245 tys. ton. W Polsce uzyskano ok. 200 tys. ton.
czytaj dalej
czytaj dalej
Odkażanie za pomocą temperatury
2006-00-00 00:00
Do odkażania podłoża i pomieszczeń w pieczarkarniach wykorzystuje się wysoką temperaturę. Taki sposób działania, w przypadku fermentacji i pasteryzacji powierzchni,
czytaj dalej
Polska znaczącym rywalem dla Holandii
2006-00-00 00:00
W Holandii w ciągu ostatnich 25 lat liczba gospodarstw zajmujących się uprawą pieczarek zmniejszyła się z 1600 (w 1971 r.) do 330 (2005 r.). Mimo tak znaczącej redukcji, areał upraw
czytaj dalej
Dobre ceny za pieczarki w lecie
2006-00-00 00:00
Według IERiGŻ, producenci pieczarek, w miesiącach lipiec – sierpień 2006 r. uzyskiwali wyższe ceny niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
W lipcu spółdzielnie czytaj dalej
W lipcu spółdzielnie czytaj dalej
Polska wygrywa konkurencję na rynku pieczarek
2006-00-00 00:00
Utrzymujący się przez długi czas spadek produkcji pieczarek w krajach Unii Europejskiej (Piętnastce) umożliwił Polsce ulokowanie naszego produktu na tych rynkach w ilościach,
czytaj dalej
Higiena pod kontrolą
2006-00-00 00:00
W uprawie pieczarek największe zagrożenie stanowi zakażenie mikrobiologiczne. Według dr hab. Szymańskiego, najlepszym środkiem zapobiegawczym jest praktyka higieniczna.
Do ok. czytaj dalej
Do ok. czytaj dalej
Niemcy zwiększają dostawy z Chin
2005-11-06 00:00
Niemcy zmieniają charakter importu konserw grzybowych. Zmniejszają się dostawy z Holandii i Francji na rzecz Chin i Polski.
Obecnie największy udział w imporcie czytaj dalej
Obecnie największy udział w imporcie czytaj dalej
Pieczarki ponad wszystko
2005-04-23 00:00
W eksporcie wszystkich produktów ogrodniczych największym tempem wzrostu charakteryzują się pieczarki (głównie świeże).
W 2004 r. ich wartość sprzedaży była wyższa niż czytaj dalej
W 2004 r. ich wartość sprzedaży była wyższa niż czytaj dalej
Holandia stawia na duże ośrodki produkcyjne
2005-03-04 00:00
Na podstawie danych holenderskich (Land – en tuinbouwcijfers 2003 LEI) oszacowano, że w roku 2002 liczba pieczarkarni wynosiła w Holandii 430. Areał krajowej produkcji miał się
czytaj dalej
Pieczarkarstwo - ważna gałąź ogrodnictwa w Polsce
2005-02-28 00:00
Produkcja pieczarek stanowi w naszym kraju ważną gałąź ogrodnictwa. Szacuje się, że jej wartość wynosiła w ostatnich latach ponad 400 mln złotych (rocznie).
W branży czytaj dalej
W branży czytaj dalej
Polska w cieniu Holandii
2005-02-11 00:00
Obok skali produkcji pieczarek w Polsce, ważnym zagadnieniem jest jej poziom modernizacyjny. Pod tym względem, prawdziwy boom inwestycyjny miał miejsce w latach 1991-1996.
czytaj dalej
Polacy nie lubią pieczarek?
2005-01-19 00:00
Przeciętny Polak spożywa obecnie ok. 1,0 –1,5 kg pieczarek rocznie. W Holandii na jednego mieszkańca przypada 2,30-2,80 kg, a Niemczech i Belgii wypada nawet 3 kg na osobę.
czytaj dalej