Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Święto pieczarek w Wielichowie

Dwudniowe święto zaplanowane na najbliższy weekend jest imprezą o zasięgu ogólnopolskim. Poza spotkaniami z producentami pieczarek, degustacjami i konkursami przewidziane są też pieczarkowe zawody wędkarskie, atrakcje dla dzieci, występy i koncerty. Organizatorami imprezy są władze Wielichowa a także Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych. Jak powiedział prezes stowarzyszenia Krystian Szudyga, Polacy w ostatnich latach jedzą coraz więcej pieczarek. Statystyczny Polak spożywa już 2,5 kg rocznie tych grzybów. Nadal jednak to spożycie jest mniejsze niż w Europie Zachodniej.

Polscy konsumenci preferują pieczarki białe, ciągle nieufnie podchodzą do odmiany brunatnej. A przecież Polska jest największym w Europie producentem tej odmiany, jednak niemal 95 proc. produkcji trafia na eksport. Polska jest europejskim liderem w produkcji pieczarek. Na świecie wyprzedzają nas Chiny i USA. Wielkość produkcji to ok. 250 tys. ton rocznie, ok. 60 proc. grzybów trafia na eksport, głównie do Rosji. Klientami są też Niemcy, Szkocja, Anglia, Francja i Grecja. Krystian Szudyga dodał, że polskie pieczarki są cenione m.in. ze względu na walory smakowe i treściwość.

Obecnie w Polsce funkcjonuje ponad 170 dużych pieczarkarni, ale są też setki mniejszych producentów, głównie gospodarstw rodzinnych. Niekoronowaną stolicą nowoczesnego pieczarkarstwa są dziś Łosice. Z uwagi na bliskość rynku rosyjskiego bardzo rozwinęło się pieczarkarstwo na Podlasiu. Teraz jest to największe w Europie centrum uprawy pieczarek.

Zobacz więcej: Pieczarki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE