Produkcja owoców jagodowych w Polsce w latach 1997-2006
2006-12-06 00:00
Według informacji GUS, w latach 1997 – 2006 najwięcej owoców jagodowych wyprodukowano w 2001 r. Produkcja wyniosła wówczas 522 tys. ton, w tym najwięcej truskawek i porzeczek.
Szacuje się, że uprawy w 2006 r. osiągną poziom 503 tys. ton (prognozy z września 2006 r.) i będą wyższe o jeden procent w stosunku do roku 2005.
Największy przyrost zanotowano dla porzeczek – ok. 5%.
Zbiory owoców jagodowych w Polsce w latach 1997 - 2006 (tys. ton)
*/ szacunek GUS wrzesień 2006 r., **/ szacunek Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ
Źródło: fresh-market.pl, dane GUS
Szacuje się, że uprawy w 2006 r. osiągną poziom 503 tys. ton (prognozy z września 2006 r.) i będą wyższe o jeden procent w stosunku do roku 2005.
Największy przyrost zanotowano dla porzeczek – ok. 5%.
Zbiory owoców jagodowych w Polsce w latach 1997 - 2006 (tys. ton)
Wyszczególnienie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006* |
Owoce jagodowe | 416 | 426 | 429 | 409 | 522 | 413 | 431 | 500 | 500 | 503 |
Truskawki | 163 | 150 | 178 | 171 | 242 | 153 | 131 | 186 | 185 | 189 |
Maliny | 40 | 45 | 43 | 40 | 45 | 45 | 43 | 57 | 65 | 54 |
Porzeczki | 162 | 175 | 153 | 147 | 175 | 158 | 193 | 195 | 187 | 196 |
- czarne** | 82 | 80 | 60 | 93 | 119 | 111 | 142 | 143 | 139 | . |
- czerwone** | 80 | 95 | 93 | 54 | 56 | 47 | 51 | 52 | 48 | . |
Agrest | 36 | 38 | 32 | 29 | 30 | 22 | 20 | 20 | 17 | 17 |
Pozostałe jagodowe | 15 | 18 | 23 | 22 | 30 | 35 | 44 | 42 | 46 | 48 |
Źródło: fresh-market.pl, dane GUS
Zobacz więcej: Agrest?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem