Arbuzy
0000-00-00 00:00
Kawon lub arbuz (Citrullus vulgaris Schrad.) rodzina Cucurbitaceae.
Pochodzi z Afryki. Jest rośliną jednoroczną o płożącej się łodydze. Blaszki liściowe są głęboko powcinane o srebrzystym zabarwieniu. Częścią jadalną jest duża jagoda o czerwonym lub różowym miąższu i twardej skórce.
Uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie: w południowej i wschodniej Azji, Australii, USA, w rejonie Morza Czarnego, na Zakaukaziu i w krajach bałkańskich. W Polsce może być uprawiany wyłącznie pod osłonami.
Źródło: fresh-market.pl, Z.Dobrakowska-Kopecka, R.W.Doruchowski, M.Gapiński: Warzywnictwo
Pochodzi z Afryki. Jest rośliną jednoroczną o płożącej się łodydze. Blaszki liściowe są głęboko powcinane o srebrzystym zabarwieniu. Częścią jadalną jest duża jagoda o czerwonym lub różowym miąższu i twardej skórce.
Uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie: w południowej i wschodniej Azji, Australii, USA, w rejonie Morza Czarnego, na Zakaukaziu i w krajach bałkańskich. W Polsce może być uprawiany wyłącznie pod osłonami.
Źródło: fresh-market.pl, Z.Dobrakowska-Kopecka, R.W.Doruchowski, M.Gapiński: Warzywnictwo
Zobacz więcej: Arbuzy ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem