Jakość arbuzów na początku sezonu
Minimalne wymagania jakości wg standardu UE określają jakie powinny być arbuzy, aby można było nimi handlować. Arbuzy muszą być: całe, zdrowe; wyklucza się produkty z objawami gnicia lub podlegające takiemu pogorszeniu jakości, które czyni je niezdatnymi do spożycia.
Powinny być czyste, praktycznie wolne od widocznych ciał obcych, wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez pasożyty, jędrne i wystarczająco dojrzałe; kolor i smak miąższu muszą odpowiadać wystarczającemu stopniowi dojrzałości, niepopękane.
Na początku sezonu arbuzy często są małosłodkie. Norma określa szczegółowo minimalne wymagania dotyczące dojrzałości. Arbuzy powinny być wystarczająco rozwinięte i wystarczająco dojrzałe.
Wskaźnik refraktometryczny pulpy owocowej, mierzony w strefie środkowej miąższu owocu ma być równy lub wyższy niż 8° Brixa. Do tego celu używamy refraktometru. Wskaźnik pokazuje ile w owocu jest ekstraktu, a głównym składnikiem ekstraktu jest cukier.
Krystyna Szymańska
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Arbuzy ?preview=1