Aronia – łatwa w uprawie
Gleba
Aronia najlepiej rośnie na glebach żyznych o dużej pojemności wodnej i powietrznej. Można ją także uprawiać na glebach słabszych, ale nie kamienistych i żwirowych oraz zabagnionych i podmokłych, ponieważ roślina musi mieć możliwość łatwego pobierania pokarmu z podłoża. Co ciekawe odmiana aronii czarno owocowej – uprawianej w Polsce - jest bardzo odporna na mróz i niską temperaturę, pąki kwiatowe i kwiaty w zasadzie nie przemarzają podczas wiosennych przymrozków.
Dobre oświetlenie
Przy wyborze stanowiska oraz miejsca w sadzie przydomowym należy pamiętać, że jest to roślina wybitnie światłolubna i do regularnego owocowania potrzebuje dobrego naświetlenia.
Dużo wody
Roślina potrzebuje bardzo dużo wody w czasie dojrzewania owoców. Podlewanie musi być obfite, aby zbiory były zadowalające. Poza tym, trzeba pamiętać, że brak opadów i suche podłoże oznaczają zwiększone zapotrzebowanie na wodę.
Zbiór
Owoce aronii dojrzewają równomiernie i można go rozpocząć już po 15 sierpnia. Zbiór jest jednorazowy, przystępuje się do niego w momencie, gdy wszystkie owoce są całkowicie wykształcone i wybarwione. Przy zbiorze mechanicznym kombajnem do porzeczek, ważne jest uchwycenie właściwego terminu zbioru, tak żeby całkowicie dojrzałe owoce łatwo odrywały się od szypułek. W naszych warunkach zbioru owoców aronii dokonuje się w ostatnich dniach sierpnia lub na początku września – podaje TVR24.
Wycinanie pędów
Natomiast w lutym i w marcu powinniśmy pamiętać o usunięciu pędów słabych i uszkodzonych. Należy wyciąć pędy utrudniające zbiory oraz stare. Powinny zostać najsilniejsze pędy.
Walory aronii
Aronia ma zastosowanie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, zawiera dużo składników biologicznie czynnych posiadających właściwości utleniające, hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. Owoce aronii pomagają leczyć choroby krążenia, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziałają krwawieniu, wpływają na zmniejszenie napięcia nerwowego i stresu. Zalecane są także przy schorzeniach trzustki i wątroby. Długo by można wyliczać zalety spożywania owoców czy też przetworów z aronii.
Zobacz więcej: Aronia ?preview=1
I po aronii
czytaj dalej
Niedługo koniec skupu aronii
czytaj dalej