Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Źródło:
www.fresh-market.pl
Od naszego wejścia do UE minęło trochę czasu, zmieniły się przepisy i od 1 lipca 2009 r. zamiast obowiązkowych norm dla 36 produktów pozostało ich jedynie 10.
Obserwując jakość świeżych owoców i warzyw na rynkach hurtowych w Polsce, widać ogromne zróżnicowanie w ich zgodności z normami. Część firm stosuje wymogi, wielu mniejszych operatorów nie.
Z czego to wynika? Przyczyn jest wiele. Nie zawsze kupujący egzekwują od sprzedających zachowanie wymagań norm, szczególnie jeśli chodzi o obowiązkowe znakowanie. Czasami brak dostatecznej wiedzy na temat przepisów, lub pojawiają się trudności w ich interpretacji. Nieczytelność rozporządzeń jest barierą trudną do przejścia.
Chcemy ułatwić Państwu pracę i w prosty sposób przedstawiać kolejne normy i przepisy z zakresu rynku świeżych owoców i warzyw. Na początek garść informacji, kiedy standardy obowiązują, a kiedy nie.
Według aktualnie obowiązującego Rozporządzenia Rady WE nr 1234/2007 normy jakościowe wprowadzone rozporządzeniem komisji WE nr 1221/2008 obowiązują na wszystkich etapach obrotu handlowego. Dotyczą więc producenta, pakującego, hurtownika, pośrednika, detalisty, obowiązują również w trakcie transportu.
Za przestrzeganie norm odpowiedzialny jest właściciel produktu tzn. osoba aktualnie dysponująca nim w danym momencie. Wymagania te odnoszą się tylko do owoców i warzyw świeżych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji.
Nie jest wymagane przestrzeganie norm jakości handlowej w odniesieniu do:
Na dzień dzisiejszy obowiązują normy jakościowe dla 10 gatunków owoców i warzyw: brzoskwinie i nektaryny, gruszki, jabłka, kiwi, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), papryka słodka, pomidory, sałaty i endywie, truskawki i poziomki, winogrona stołowe.
Obserwując jakość świeżych owoców i warzyw na rynkach hurtowych w Polsce, widać ogromne zróżnicowanie w ich zgodności z normami. Część firm stosuje wymogi, wielu mniejszych operatorów nie.
Z czego to wynika? Przyczyn jest wiele. Nie zawsze kupujący egzekwują od sprzedających zachowanie wymagań norm, szczególnie jeśli chodzi o obowiązkowe znakowanie. Czasami brak dostatecznej wiedzy na temat przepisów, lub pojawiają się trudności w ich interpretacji. Nieczytelność rozporządzeń jest barierą trudną do przejścia.
Chcemy ułatwić Państwu pracę i w prosty sposób przedstawiać kolejne normy i przepisy z zakresu rynku świeżych owoców i warzyw. Na początek garść informacji, kiedy standardy obowiązują, a kiedy nie.
Według aktualnie obowiązującego Rozporządzenia Rady WE nr 1234/2007 normy jakościowe wprowadzone rozporządzeniem komisji WE nr 1221/2008 obowiązują na wszystkich etapach obrotu handlowego. Dotyczą więc producenta, pakującego, hurtownika, pośrednika, detalisty, obowiązują również w trakcie transportu.
Za przestrzeganie norm odpowiedzialny jest właściciel produktu tzn. osoba aktualnie dysponująca nim w danym momencie. Wymagania te odnoszą się tylko do owoców i warzyw świeżych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji.
Nie jest wymagane przestrzeganie norm jakości handlowej w odniesieniu do:
- produktów przeznaczonych do przetworzenia w zakładach przetwórczych
- produktów sprzedawanych przez producenta w gospodarstwie bezpośrednio konsumentom
- produktów typowo regionalnych (musi być decyzja komisji UE)
- produktów przeznaczonych na paszę dla zwierząt lub innych celów nieżywnościowych
- produktów krojonych lub rozdrobnionych, gotowych do spożycia lub wykorzystania w kuchni
- produktów wysyłanych z magazynów do punktów wtsepnego przygotowania i pakowania
- produktów dostrczonych przez producenta do punktów wstepnego przygotowania i pakowania lub magazynów
Na dzień dzisiejszy obowiązują normy jakościowe dla 10 gatunków owoców i warzyw: brzoskwinie i nektaryny, gruszki, jabłka, kiwi, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), papryka słodka, pomidory, sałaty i endywie, truskawki i poziomki, winogrona stołowe.
Zobacz więcej: Aronia ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem