Obawy przed sezonem aronii
Skup aronii w zakładach przetwórczych w woj. mazowieckim i podkarpackim rozpocznie się za ok. 1,5-2 tygodnie. Nastroje wśród producentów tych owoców są minorowe podobnie jak wśród producentów wiśni.
Zakłady przetwórcze alarmują, że nie potrzebują dużej ilości surowca. „Aroniowe lobby” producenckie natomiast argumentuje, że areał aronii uległ w ostatnich latach dużej redukcji wskutek niskich cen skupu oferowanych przez zakłady przetwórcze. Jako argument podaje się również, że na półkach sklepów jest minimalna ilość soków aroniowych i że zapasy koncentratu aroniowego są w naszym kraju bardzo małe. Zakłady przetwórcze podają, że na rynku jest surowiec z „czarnej marchwi” o podwyższonej ilości karotenoidów. „Czarna marchew” mogłaby być substytutem dla aronii w przypadku podniesienia jej cen skupu.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców na konferencji Fresh Market 2009
Zobacz więcej: Aronia ?preview=1