Koniec sezonu awokado z Chile
"Sprzedaż awokado Hass jest teraz raczej trudna. O tej porze roku do Europy trafiają przyzwoite wolumeny. Jest tak dlatego, że wiele różnych krajów eksportuje w tym okresie to awokado "- mówi Ive Lambert z belgijskiej firmy Starfruit.
"Jest wiele dostaw z Kolumbii i Meksyku, a oprócz tych krajów na rynek trafiają także Hass z Hiszpanii i Maroka, a także pierwsze partie już przybywają z Peru, zaś za kilka tygodni trafią do nas także pierwsze południowoafrykańskie awokado."
"Sezon chilijski dobiega końca, podaż z tego kraju zaczyna maleć, więc ceny powinny wzrosnąć", wyjaśnia. Natomiast zielone awokado radzi sobie bardzo dobrze. Jest to spowodowane ograniczoną jego podażą, co oznacza, że ceny są bardzo dobre jak na tę porę roku.
Peru
W ubiegłym roku Peru wysłało duże ilości awokado do Europy. "W tym roku będziemy musieli poczekać i zobaczyć, ile Peru zdoła wyeksportować. W zeszłym roku już po oficjalnym zakończeniu sezonu, produkt nadal się pojawiał się. W tym kraju powstało wiele nowych plantacji w ciągu ostatnich kilku lat. I owoce z tych upraw wchodzą na rynek - kontynuuje Ive.
"Pod koniec zeszłego sezonu pojawiły się duże ilości awokado od mniej znanych eksporterów, co oznacza, że podaż została błędnie oceniona. W tym sezonie spodziewamy się nieco mniejszej ilości, jednak wciąż wiele może się wydarzyć".
"Za cztery do sześciu tygodni pojawią się większe ilości, a dopiero wtedy będziemy mogli zidentyfikować trend w porównaniu do ubiegłego roku", mówi importer.
"Ostatni chilijski sezon awokado rozpoczął się nieco później. To dlatego, że sezon awokado z Peru trwał dłużej w zeszłym roku. Import z Chile zaczął się później, ponieważ ceny były wyjątkowo niskie. Najpierw wysyłali swoje awokado do Stanów Zjednoczonych. Chile pracuje ze stałą sprzedażą, co oznacza, że otrzymujesz niekorzystne ceny. Żaden europejski importer nie zapłaci takich cen."
"Jakość awokado Hass jest również lepsza pod koniec sezonu niż na początku, jeśli chodzi o dojrzewanie. Jego okres przydatności do spożycia jest nieco krótszy, ale smak i jakość są lepsze, a to oznacza, że potrzeba kilku dni mniej aby awokado dojrzewało, dlatego importerzy muszą szybko się decydować ", podsumowuje Ive.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1