Peru: rośnie produkcja i eksport awokado
2010-11-26 00:00
Peru umacnia swoją pozycję ważnego eksportera owoców i warzyw z Ameryki Południowej. W bieżącym roku w okresie od stycznia do końca września produkcja awokado Peru wyniosła 149,9 tys. ton, co oznacza wzrost o 14,7 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2009 r. Eksport w tym okresie wyniósł 59,4 tys. ton tj. o 24,5 proc. więcej niż rok temu. Wartość wyeksportowanych awokado osiągnęła 82,1 mln USD. Głównymi odbiorcami tych owoców są Holandia (39.3 proc.) i Hiszpania (21,8 proc.). 70 proc. awokado pochodzi ze zbiorów w okresie od marca do sierpnia.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Awokado?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem