Światowy rynek awokado
W ostatnich latach światowa produkcja owoców awokado wzrosła do ok. 3,6-3,8 mln ton rocznie. Najważniejszymi producentami tego owocu są Meksyk i Chile (zbiory w tych krajach stanowią w sumie około 40 proc. światowej produkcji). Kolejne miejsca zajmują Peru, USA oraz Indonezja.
W sezonie 2008/09 zbiory awokado w Meksyku wyniosły 1,15 mln ton, z czego około 330 tys. ton wyeksportowano do USA, Kanady, Francji oraz Japonii.
W drugim pod względem poziomu produkcji Chile, prognoza produkcji w sezonie 2009/2010 zakłada 260 tys. ton, z czego 185 tys. ton skierowane zostanie na eksport (w tym 45 proc. trafi na rynek europejski).
W 2007 roku import zarówno przez USA, jaki i państwa europejskie stanowił 86 proc. światowych dostaw awokado. W okresie od 2003 do 2006 roku import owoców do USA wzrósł o 125 proc., a do Europy o 35 proc.
W przypadku państw unijnych, jedynym producentem awokado jest de facto Hiszpania z roczną produkcją na poziomie około 60 tys. ton. Około 7-8 tys. ton awokado rocznie zbierane jest też na Wyspach Kanaryjskich.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Awokado?preview=1