Światowy rynek awokado
W 40. tygodniu eksport peruwiańskich awokado spada, a koniec sezonu jest również widoczny dla krajów takich jak RPA, Kenia i Stany Zjednoczone (Kalifornia). Rynek przenosi się teraz do innych krajów produkujących, takich jak Kolumbia, Hiszpania, Włochy i niekwestionowanej potęgi w produkcji awokado: Meksyku. Rynek europejski jest obecnie napięty, więc cena wzrosła. Dotyczy to zwłaszcza małych i średnich rozmiarów. Jednak ceny są nadal poniżej tych z 2019 roku.
Meksyk: dominujący gracz na rynku
Meksykański sezon eksportowy do Europy, Japonii, Hongkongu i Kanady został przesunięty o około dwa miesiące w tym roku z powodu przesycenia rynku, które było spowodowane spadkiem popytu w wyniku pandemii. Hodowcy z Jalisco rozpoczęli wysyłkę w lipcu zamiast w maju, ale teraz sytuacja w wróciła do normy. Większość krajów konkurujących z Meksykiem zakończyła już swoje kampanie, a rynek ustabilizował się z dobrą równowagą między podażą a popytem. Hodowcy z Jalisco przechodzą teraz z uprawy Mendez (odmiana Hass) na uprawę Hass i spodziewają się większych ilości w nadchodzących tygodniach.
Peru: Fałszywy start z powodu pandemii
Awokado peruwiańskie miało w tym roku dobry sezon, wychodząc w dalszej części kampanii z niskiego popytu odnotowanego na początku pandemii. Biorąc pod uwagę dużą podaż w tym sezonie, Peru pracuje nad rozszerzeniem swojej obecności na rynku amerykańskim i będzie to robić nadal. Obecnie około 60 procent ich zbiorów jest przeznaczonych do Europy, 30 procent do Stanów Zjednoczonych, a pozostałe 10 procent do innych miejsc. Kampania już się zakończyła i rozpocznie się ponownie wiosną 2021 roku.
Kolumbia: przyszły duży gracz?
Kolumbia ciężko pracuje, aby stać się jednym z głównych graczy w branży awokado i ma potencjał do uprawy owoców przez cały rok, chociaż jeszcze ich tam nie ma. Główne rynki zbytu kolumbijskich awokado znajdują się obecnie w Europie, ale ich celami są rynki na całym świecie. Kolumbijskie awokado znajdowało się poza sezonem od maja do lata, a teraz podaż znowu zaczyna rosnąć.
Dominikana: owoce z zieloną skórką stają się „tropikalnym awokado”
Najpopularniejszymi awokado na Dominikanie są awokado o zielonej skórze, które jest obecnie sprzedawane przez kraj jako „awokado tropikalne” w nadziei na rozszerzenie swojej obecności na rynku amerykańskim. We wrześniu rozpoczęły się zbiory odmiany Semil-34, najpopularniejszej ze względu na długi okres przydatności do spożycia. Sprzedawcy tropikalnego awokado robią obecnie duży krok w celu zwiększenia swojej obecności na rynku amerykańskim, szczególnie w Teksasie i na zachodnim wybrzeżu, ponieważ ich obecne główne rynki znajdują się na wschodnim wybrzeżu.
Holandia: Ograniczona podaż i dobre ceny awokado
Ze względu na ograniczoną podaż ceny awokado na rynku europejskim nadal rosną. Na przykład spada podaż z Peru, a kończy się z Afryki Południowej i Kenii. Ilości z Chile są nadal ograniczone, podobnie jak dostawy z Meksyku. Jednak ze względu na trudną sytuację na rynku północnoamerykańskim można było wysłać więcej wolumenów do Europy. Podaż małych i średnich rozmiarów jest szczególnie ograniczona, podobnie jak owoców o zielonej skórce. Izrael dostarcza niezbyt duże ilości Ettingera.
Niemcy: Trudna sytuacja z transportem lotniczym
Podaż awokado na niemieckim rynku hurtowym wydaje się w tej chwili stabilizować. W miesiącach letnich występowała pewna nadpodaż i niskie ceny, częściowo z powodu braku popytu ze strony branży gastronomicznej z powodu koronawirusa. Popyt i ceny ponownie nieco się ustabilizowały, chociaż w Niemczech istnieją również obawy o drugą falę koronawirusa, a co za tym idzie zaostrzenie środków. Może to mieć również konsekwencje dla frachtu lotniczego, a należy zauważyć, że awokado importowane drogą lotniczą jest głównym produktem na niemieckich rynkach hurtowych.
Od tygodnia 38. podaż peruwiańskiego Hassa ponownie wzrosła, podczas gdy RPA odegrała bardziej znaczącą rolę w miesiącach letnich. W najbliższych tygodniach spodziewany jest wzrost popytu na egzotyki zarówno na rynku detalicznym, jak i hurtowym.
Francja: Zmienny rynek
W tym roku rynek awokado podlegał ogromnym wahaniom. Po kiepskim okresie letnim z niskimi cenami i dużą podażą, we wrześniu sytuacja na rynku ponownie się poprawiła. Podaż i popyt są na wysokim poziomie. Podaż z Peru spada, a rynek przechodzi na chilijskie awokado.
Wielka Brytania: przejście na awokado z Kolumbii i Meksyku
Na rynku brytyjskim spodziewano się dużych ilości towarów z Peru, a klienci europejscy próbowali utrzymać ceny na niskim poziomie, ale biorąc pod uwagę wahania rynkowe, nie zawsze jest to łatwe; na pewno nie w tygodniach, kiedy pewne rozmiary są czasami trudnodostępne. Według brytyjskich handlowców pozostała niezmienna jakość. Teraz, gdy Peru wysyła swoje ostatnie awokado, Wielka Brytania przechodzi na produkty meksykańskie i kolumbijskie.
Hiszpania: Początek sezonu awokado odmiany Bacon
Ze względu na wysokie temperatury odnotowane w południowej Hiszpanii zbiory pierwszych awokado Bacon rozpoczynają się w tym roku wcześniej. Zwykle zaczyna się około połowy października, ale w przyszłym tygodniu będzie można już zbierać awokado w niektórych sadach. Poziom tłuszczu pokazuje, że awokado jest prawie gotowe do zbioru na niektórych obszarach.
Według hodowcy duży popyt sprawia, że chcą jak najszybciej rozpocząć sezon, ponieważ klienci chętnie kupują awokado Spanish Bacon. Obecnie notowane są wysokie ceny i wszystko wskazuje na to, że sezon ten będzie dobry. Po Bacon i Fuerte przyjdzie pora na odmianę Hass, która jest najpopularniejszym awokado w Hiszpanii.
Ogólnie oczekuje się, że w tym roku wielkość produkcji awokado spadnie. Plony z hektara są bardzo zróżnicowane w zależności od obszaru produkcji, ale ogólnie oczekuje się, że tegoroczne plony spadną o 20–30 procent . Jednak w Maladze jest wiele nowych plantacji awokado, które mogą w pewnym stopniu skompensować niższe plony.
Włochy: Początek zbiorów na Sycylii
Awokado, zwłaszcza odmiany Hass, staje się coraz bardziej popularne i lubiane przez konsumentów we Włoszech. Najnowsze dane firmy Nielsen potwierdzają, że owoc ten osiągnął 46 procent udział w rynku w kategorii owoców i warzyw egzotycznych.
Na Sycylii zbiory awokado rozpoczną się za kilka tygodni, a bacon, Fuerte i organiczny Hass to tylko niektóre z uprawianych tu odmian. Sprzedaż prowadzona jest głównie za pośrednictwem platform detalicznych i handlu elektronicznego oraz do hurtowni zagranicznych. Na rynkach hurtowych w północnych Włoszech są izraelskie awokado Hass i peruwiańskie awokado Hass, w cenach od 3,80 do 4,25 euro/4 kg.
Republika Południowej Afryki: prognozy eksportu skorygowane w dół
Sezon eksportowy RPA jest już zakończony w 95 procent i był to trudny rok ze względu na blokadę. W szczególności sprzedaż wczesnych awokado z zieloną skórką mocno ucierpiała z powodu utraty kanału gastronomicznego.
Kiedy Peru weszło na rynek po pewnych trudnościach, wolumeny były o 30 procent wyższe niż oczekiwano. Rezultatem była nadpodaż awokado i negatywny wpływ na ceny. Pozbycie się tych nadwyżek zajęło kilka tygodni.
Poprzednia prognoza eksportu została zrewidowana ze względu na mniejsze opakowania, mniejsze rozmiary, a także uszkodzenia sadów tu i ówdzie z powodu zimna. W tym sezonie łączna liczba osiągnęła zatem 15,5 miliona pudełek (po 4 kg). Na drzewach wiszą już pierwsze owoce na następny sezon, ale teraz jest jeszcze za wcześnie, aby prognozować. Ocena ryzyka awokado z RPA rozpoczęła się w Chinach. To pierwszy krok, aby móc dotrzeć również na ten rynek, ale oczekuje się, że proces ten potrwa latami.
Stany Zjednoczone: wystarczające zapasy na następne sześć miesięcy
Rynek amerykański jest obecnie dobrze zaopatrzony w awokado dzięki ilościom pochodzącym z Meksyku. Handlowcy nie będą mieli powodów do zmartwień w tym względzie przez najbliższe 6 miesięcy. „Flora Loca” oznacza początek nowego meksykańskiego sezonu jesiennego awokado i tak właśnie dzieje się w stanie Michoacán. Zbierane teraz owoce można było w rzeczywistości zebrać 8–10 tygodni wcześniej, a dzięki temu dodatkowemu czasowi, w którym awokado znajdowało się na drzewie, owoce urosły.
W samych Stanach Zjednoczonych tegoroczne zbiory w Kalifornii są ukończone w około 95 procent . Całkowity zbiór oszacowano na 167 000 ton. Peru również jest prawie gotowe i sprzedało w tym sezonie 78 000 ton awokado na rynku amerykańskim. „W zeszłym tygodniu przybyły jeszcze 4 chłodnie i wiesz, że koniec jest bliski” - mówi importer. To pozostawi Meksyk na razie sam na amerykańskim rynku awokado, z niewielkimi ilościami z Chile, które stanowią mniej niż 5 procent całości. Cena na rynku amerykańskim będzie decydować głównie o tym, ile kraj ostatecznie wyśle. Przy wysokich cenach eksport staje się bardziej interesujący, ale obecnie ceny na rynku są poniżej zeszłorocznego poziomu, a biorąc pod uwagę meksykańskie wolumeny, nie oczekuje się, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie. Cena może wzrosnąć pod koniec sezonu, ale prawdopodobnie nie powtórzy się zeszłoroczny niebotyczny wzrost cen.
Popyt rynkowy jest obecnie stabilny i wynosi 22 000 ton tygodniowo, z czego 15 procent trafia do gastronomii. Zwykle ten kanał zajmuje 30 procent, ale te wolumeny zostały wchłonięte przez handel detaliczny. Awokado wkrótce będzie musiało konkurować na półkach supermarketów z sezonowymi produktami jesiennymi.
Chiny: Dalszy wzrost konsumpcji
Kolumbia, Dominikana, Filipiny i Stany Zjednoczone otrzymały ostatnio zezwolenie na eksport na rynek chiński. W tym kraju rośnie podaż, więcej odmian i krajów pochodzenia, a popyt rośnie z roku na rok. Liczba dojrzewalni w Chinach jest nadal ograniczona, ale także rośnie, a nawet w południowo-chińskiej prowincji Yunnan istnieje nawet lokalna uprawa.
Australia: Pierwsza próbna przesyłka przybyła z Chile
W Australii jest teraz wiosna i kraj spodziewa się wznowienia dostaw świeżych awokado latem na półkuli południowej. Zgodnie z przewidywaniami o tej porze roku, większość krajowej produkcji w dniach 19-25 września będzie pochodzić z Australii Zachodniej (około 30 procent) i środkowej Nowej Południowej Walii (około 20 procent). Owoce z Nowej Zelandii weszły już na australijski rynek również w sezonie letnim 2020/2021.
We wrześniu niewielka próbna dostawa chilijskich awokado dotarła do Australii drogą lotniczą; pierwszy od czasu, gdy rząd australijski ustalił fitosanitarne warunki importu. Pod koniec września do Sydney dotarły dwa kontenery z chilijskimi awokado. Avocados Australia twierdzi, że zarówno Chile, jak i Nowa Zelandia mają nieoczekiwane możliwości w sezonie 2020/2021, biorąc pod uwagę zimne warunki podczas kwitnienia i zawiązywania owoców w Zachodniej Australii w zeszłym roku oraz burze w 2020 roku, które spowodowały spadek podaży krajowej.
Jednak według zrzeszenia branżowego okno to szybko się zamyka. Obszary uprawy w południowo-zachodniej, zachodniej i południowej Australii, które dostarczają świeże awokado w okresie wiosenno-letnim, zostały znacznie rozszerzone. Z biegiem czasu potrzeba importu gwarantującego całoroczną podaż na rynku australijskim z pewnością zmniejszy się. Australia spodziewa się, że do 2025 roku będzie produkować około 115 000 ton rocznie.
Jeśli chodzi o pandemię, z raportu Hort Innovation Category i Consumer Impact Monitoring wynika, że obawy dotyczące koronawirusa zaczynają ustępować we wszystkich stanach i terytoriach z wyjątkiem Wiktorii i Nowej Południowej Walii. W przypadku produktów świeżych, w tym awokado, przełożyło się to na spadek zakupów konserw i mrożonych owoców i warzyw oraz wzrost znaczenia korzyści zdrowotnych dla tych, którzy spędzają więcej czasu w domu, przygotowując zdrowe i pożywne posiłki.
Zobacz więcej: Awokado?preview=1