Wzrost światowych cen bananowego puree
W przeciągu ostatnich kilku lat obserwujemy wzrost cen na światowym rynku puree bananowego spowodowany rosnącym popytem na ten produkt oraz rosnącymi kosztami produkcji.
Coroczne zapotrzebowanie na puree bananowe wzrasta o około 20-25 proc., a ceny surowca potrzebnego do przetwórstwa potroiły się w okresie kilku ostatnich lat.
Jak oceniają eksperci zapotrzebowanie na puree nadal będzie rosło. Obecnie na światowym rynku dwoma największymi producentami puree bananowego są Ekwador i Kostaryka. Niestety w bieżącym roku na skutek silnych deszczy w obydwu krajach trzeba się spodziewać spadku wolumenu produkcji bananów.
Obecna cena na światowym rynku ekwadorskiego puree bananowego kształtuje się na poziomie pomiędzy 460 a 690 USD/tonę. Na bardzo zbliżonym poziomie utrzymują się również ceny kostarykańskiego puree - od 550 do 580 USD/tonę. Producenci narzekają przede wszystkim na wciąż rosnące koszty energii oraz koszty transportu, a także utrzymujący się niekorzystny poziom wymiany walutowej w przeliczeniu na dolary.
Na świecie bananowe puree używane jest przede wszystkim do produkcji soków i napoi oraz do produkcji żywności dla dzieci i niemowląt. Największe ilości eksportowanego puree trafiają na rynek unijny oraz do Rosji i na Ukrainę.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Banany?preview=1