Borówka chroni przed starością
Według najnowszych badań borówki to owoce o bardzo dużych właściwościach zdrowotnych, wstrzymujących starzenie się organizmu, a także rozwój choroby Alzheimera.
Porcja jagód spożywana codziennie może ograniczyć negatywne zmiany w mózgu postępujące wraz z wiekiem. Podobnymi właściwościami cechują się orzechy włoskie, szpinak oraz grejpfrut.
Amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania nie poznali jeszcze w pełni mechanizmu pozytywnego wpływu tych owoców na ludzki umysł. Doświadczenia na gryzoniach, oraz wstępne badania na ludziach dowodzą, iż związki zawarte w jagodach poprawiają sprawność umysłową i przyspieszają czas reakcji na bodźce.
Została potwierdzona także obecność w orzechach i borówkach antyoksydantów – związków zmniejszających ryzyko wystąpienia nowotworów.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie www.news.com.au
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1