Chile: wzrósł eksport owoców
Najwięcej wyeksportowano jabłek - 852,9 tys. ton i niewiele mniej winogron – 846,7 tys. ton. W obu przypadkach zanotowano wzrost eksportu w porównaniu z sezonem 2009-2010 odpowiednio o 9 proc. i 6 proc. Do ubiegłego sezonu to winogrona królowały w eksporcie owoców z Chile, ale silna konkurencja na rynku i duży wzrost kosztów pracy, szczególnie odczuwalny w przypadku winogron, zniechęciła producentów do zakładania nowych plantacji. Z drugiej strony na południu kraju wielu producentów zaczęło stawiać na produkcję jabłek.
W przypadku pozostałych owoców zanotowano jeszcze większy wzrost w eksporcie. Dla czereśni było to 74 proc., eksport borówek wzrósł o 39,1 proc., śliwek o 25,9 proc., a gruszek o 19,8 proc.
Do wzrostu eksportu owoców przyczyniły się dobre warunki pogodowe, a także większe zapotrzebowanie ze strony rynków zagranicznych.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1