Chile: wzrost eksportu owoców
Największy wzrost zanotowano w przypadku czereśni (+58,6 %) i borówek (+33,4 %), a przyczyniły się do tego dobre warunki pogodowe i większy obszar produkcji. W przypadku innych owoców również zanotowano wzrost eksportu: śliwki (+32,3 %), jabłka (+19,9 %), nektarynki (+13,1 %), , brzoskwinie (+10 %) i winogrona (+4 %).
Jednak mimo większego ilościowo eksportu, spadła jego wartość – o 13,9 % do 1,62 mld USD). Wartość eksportu brzoskwiń spadła o 28,8 % do 29,9 mln USD, winogron – o 19,4 % do 842 mln USD, śliwek – o 10,7 % do 91 mln USD. Wzrost wartości eksportu zanotowano natomiast w przypadku jabłek – o 8,7 % do 150 mln USD, kiwi – o 13 % do 20 mln USD i pomarańczy – o 172 % do 14 mln USD.
Zobacz więcej: Borówka amerykańska?preview=1