Brzoskwinie - właściwe, twardki i nektaryny
2006-00-00 00:00
Ze względu na swoja morfologię brzoskwinie dzielą się na trzy grupy. Każda z nich ma inne zastosowanie.
Brzoskwinie właściwe (w większości owoce deserowe) są omszone. Miąższ odchodzi od pestki i rozpada się pod wpływem niskiej temperatury.
Brzoskwinie twardki (używane głównie do przetwórstwa) są jędrne, a ich miąższ nie ulega odchodzeniu - nawet w fazie dojrzałości fizjologicznej.
Nektaryny głównie przeznaczane są do bezpośredniego spożycia. Miąższ odchodzi od pestki w różnym stopniu.
Źródło: fresh-market.pl
Brzoskwinie właściwe (w większości owoce deserowe) są omszone. Miąższ odchodzi od pestki i rozpada się pod wpływem niskiej temperatury.
Brzoskwinie twardki (używane głównie do przetwórstwa) są jędrne, a ich miąższ nie ulega odchodzeniu - nawet w fazie dojrzałości fizjologicznej.
Nektaryny głównie przeznaczane są do bezpośredniego spożycia. Miąższ odchodzi od pestki w różnym stopniu.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem