Grecja: producenci nie chcą uprawiać brzoskwiń do przetwórstwa
2010-02-17 00:00
W Grecji z roku na rok maleje popularność upraw brzoskwiń przeznaczonych do przetwórstwa. Wynika to głównie z niezbyt sprzyjającej sytuacji ekonomicznej. Greccy producenci twierdzą, iż dużo bardziej opłacalne jest uprawiane tych owoców z przeznaczeniem na rynek owoców deserowych.
W sezonie 2009/2010 średnia cena płacona producentom w skupie za 1 kg brzoskwiń do przetwórstwa to 0,18 euro wobec 0,26 euro w sezonie 2008/09 oraz 0,23 euro w sezonie 2007/08. Średnie koszty produkcji w zależności od wielkości powierzchni upraw wahają się pomiędzy 0,12 a 0,16 euro/kg owoców.
Z roku na rok maleje też zapotrzebowanie na puszkowane brzoskwinie, a coraz bardziej konkurencyjne stają się puszkowane brzoskwinie z państw trzecich np. Chin, które wypierają greckie przetwory z unijnego rynku.
W tym roku planowany jest specjalny program pomocy przygotowany przez grecki rząd, w ramach którego na wsparcie produkcji brzoskwiń ma zostać skierowane nawet około 10 mln euro. Jednak zdaniem lokalnych producentów jest to kropla w morzu potrzeb, bo w sumie po przeliczeniu na każdego producenta przypadnie wsparcie w wysokości zaledwie około 0,04-0,07 euro/kg owoców.
Wstępne dane szacunkowe dotyczące wielkości dostaw brzoskwiń przemysłowych w Grecji w sezonie 2010/2011 to około 150 tys. ton.
Łączne zbiory brzoskwiń w sezonie 2010/2011 prognozuje się na około 450 tys. ton wobec 420 tys. ton w sezonie 2009/2010.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
W sezonie 2009/2010 średnia cena płacona producentom w skupie za 1 kg brzoskwiń do przetwórstwa to 0,18 euro wobec 0,26 euro w sezonie 2008/09 oraz 0,23 euro w sezonie 2007/08. Średnie koszty produkcji w zależności od wielkości powierzchni upraw wahają się pomiędzy 0,12 a 0,16 euro/kg owoców.
Z roku na rok maleje też zapotrzebowanie na puszkowane brzoskwinie, a coraz bardziej konkurencyjne stają się puszkowane brzoskwinie z państw trzecich np. Chin, które wypierają greckie przetwory z unijnego rynku.
W tym roku planowany jest specjalny program pomocy przygotowany przez grecki rząd, w ramach którego na wsparcie produkcji brzoskwiń ma zostać skierowane nawet około 10 mln euro. Jednak zdaniem lokalnych producentów jest to kropla w morzu potrzeb, bo w sumie po przeliczeniu na każdego producenta przypadnie wsparcie w wysokości zaledwie około 0,04-0,07 euro/kg owoców.
Wstępne dane szacunkowe dotyczące wielkości dostaw brzoskwiń przemysłowych w Grecji w sezonie 2010/2011 to około 150 tys. ton.
Łączne zbiory brzoskwiń w sezonie 2010/2011 prognozuje się na około 450 tys. ton wobec 420 tys. ton w sezonie 2009/2010.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem