Hiszpania: Początek sezonu na owoce pestkowe
Pierwsze nektarynki wyprodukowane w tym sezonie trafiły już do Holandii. Są to owoce o jasnym, żółtym miąższu odmiany Alfonseca z rejonu Huelva. Owoce dostępne obecnie w sprzedaży produkowane są na 60 ha pod wysokimi osłonami, w tym 50 ha zajmują nektarynki, a 10 ha brzoskwinie. Będą one oferowane klientom aż do końca kwietnia, kiedy to w rejonie Huelva rozpocznie się sezon na brzoskwinie i nektarynki z tzw. gruntu, które zajmują powierzchnię 150 ha.
Około 10 – 15 dni później niż w rejonie Huelva powinien rozpocząć się sezon brzoskwiń, nektaryn i moreli w regionie Murcja, a około tydzień później sezon na śliwki. W hiszpańskich regionach Badajoz oraz Lerida sezon na owoce pestkowe zacznie się nieco później.
Owoce pochodzące z Hiszpanii są co roku wysokiej jakości i hiszpańscy producenci mają nadzieję, że w tym roku sytuacja będzie podobna, tym bardziej, że ze względu na uszkodzenia mrozowe owoców w krajach Europy Wschodniej import tych owoców będzie prowadzony na szeroką skalę.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1