Hiszpania: producenci liczą straty po kryzysie ogórkowym
Alarm jaki wywołali Niemcy z powodu zarażeń E.coli, fałszywie podający jako źródło zarażeń ogórki pochodzące z Hiszpanii, spowodował, że czołowi unijni odbiorcy przestali zamawiać nie tylko ogórki, ale wszystkie owoce i warzywa pochodzące z Hiszpanii, co przyczyniło się do ogromnych strat w całym sektorze. Zdaniem producentów reakcja była zupełnie nieproporcjonalna do rzeczywistości, w wyniku czego ceny hiszpańskich owoców są o 30 proc. niższe niż normalnie w czerwcu.
Straty w regionie Estremadura są dodatkowo spotęgowane tym, że bojkot hiszpańskich produktów nastąpił tuż przed szczytem sezonu owoców pestkowych. Przedstawiciel organizacji rolników APAG twierdzi, że rolnicy stracili ogromne pieniądze bez szans na ich odzyskanie.
Producenci z Estremadura proszą o kampanię reklamową, która zwiększyłaby spożycie owoców i warzyw w UE.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1