Korzystne dla handlowców zmiany w normie na brzoskwinie i nektaryny
W wymaganiach minimalnych zmieniono zapis dotyczący stopnia dojrzałości. Obecnie podany jest jedynie warunek minimalnej zawartości ekstraktu refraktometrycznego 8⁰ Brixa. Dodatkowo w wymaganiach minimalnych zapisano, że owoce maja być wolne od uszkodzeń miąższu przez szkodniki, oraz od pęknięć w zagłębieniu szypułkowym. Dopuszcza się w ramach tolerancji dla klasy I - 1%, dla klasy II - 10% owoców nie spełniających wymagań minimalnych.
Duże zmiany w normie dotyczą zasad sortowania wg wielkości. Obecnie brzoskwinie i nektarynki można sortować wg średnicy i wg masy. Minimalna wielkość wynosi:
- dla klasy ekstra 56 mm lub 85 g
- dla klasy I i II 51 mm lub 65 g.
W dniach od 1 lipca do 31 października (na półkuli północnej) nie można handlować owocami o wielkości poniżej 56 mm lub 85 g.
W normie podano zasady jednorodności dla klasy Ekstra i I, które nie są obowiązkowe dla klasy II. Dozwolone jest więc handlowanie towarem nie sortowanym w klasie II. W normie nie ma podanych zasad pakowania. Obecnie brzoskwinie i nektarynki można sprzedawać pakowane luzem w opakowaniach. Jedynym warunkiem jest pakowanie w taki sposób, aby opakowanie zapewniało ochronę towaru przed zniszczeniem.
Istotną zmianą w normie jest dopuszczenie w ramach tolerancji dla klasy I – 1%, a klasy II – 2% owoców zepsutych.
Krystyna Szymańska
Pleśń na pestce wewnątrz pękniętej brzoskwini – niedopuszczalne
Pęknięcie w zagłębieniu szypułkowym – niedopuszczalne
Uszkodzenie mechaniczne – niedopuszczalne
Owoc przejrzały - niedopuszczalne
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1