Turcja: rynek brzoskwiń i nektaryn
2010-09-08 00:00
Według danych USDA produkcja brzoskwiń i nektaryn w Turcji na poziomie ok. 540 tys. ton rocznie stanowi 3 proc. światowej produkcji tych owoców. Brzoskwinie i nektaryny są uprawianie w całej Turcji, ale obecnie połowa upraw zlokalizowana jest w regionie Marmara. Ostatnio coraz więcej sadów brzoskwiniowych pojawiło się też w rejonie Egejskim i śródziemnomorskim. Jednak produkcja tych owoców nie wzrosła znacząco. W 2008 roku wyniosła 540 tys. ton, w 2009 r. 547 tys. ton, a w bieżącym roku jest szacowna na 550 tys. ton. Na krajowym rynku brzoskwinie i nektaryny dostępne są od maja do września. Wczesne owoce pochodzą głównie z rejonu Morza śródziemnego, a późniejsze odmiany z regionu Marmara i Egejskiego.
Mimo dużej produkcji eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji nie jest zbyt imponujący, bo wynosi zaledwie ok. 6 proc. całkowitej produkcji. Jest to spowodowane głównie dużą konkurencją, ale także problemami z pozostałością pestycydów, chociaż producenci zaczęli przystosowywać się do nowych wymagań w tym zakresie.
W 2009 r. eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji wyniósł 32 tys. ton i był większy o 68 proc. niż rok wcześniej. W 2010 r. eksport szacowany jest na 30 tys. ton. Największymi odbiorcami tureckich brzoskwiń i nektaryn są kraje środkowowschodnie - (Arabia Saudyjska, Iran, Irak) oraz Rosja i Ukraina. W UE tureckie owoce trafiają głównie do Bułgarii i Niemiec.
Tabela: Eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji 2009-2010
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie danych USDA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Mimo dużej produkcji eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji nie jest zbyt imponujący, bo wynosi zaledwie ok. 6 proc. całkowitej produkcji. Jest to spowodowane głównie dużą konkurencją, ale także problemami z pozostałością pestycydów, chociaż producenci zaczęli przystosowywać się do nowych wymagań w tym zakresie.
W 2009 r. eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji wyniósł 32 tys. ton i był większy o 68 proc. niż rok wcześniej. W 2010 r. eksport szacowany jest na 30 tys. ton. Największymi odbiorcami tureckich brzoskwiń i nektaryn są kraje środkowowschodnie - (Arabia Saudyjska, Iran, Irak) oraz Rosja i Ukraina. W UE tureckie owoce trafiają głównie do Bułgarii i Niemiec.
Tabela: Eksport brzoskwiń i nektaryn z Turcji 2009-2010
Kraj | 2009 r. | Kraj | 2010 r. (do sierpnia) |
Arabia Saudyjska | 9 096 | Iran | 6 807 |
Rosja | 7 054 | Arabia Saudyjska | 4 692 |
Ukraina | 4 744 | Rosja | 4 009 |
Iran | 4 437 | Ukraina | 2 138 |
Bułgaria | 2 648 | Bułgaria | 1 899 |
Irak | 1 358 | Irak | 850 |
Niemcy | 1 179 | Rumunia | 575 |
Cypr Północny | 603 | Niemcy | 318 |
Rumunia | 367 | Cypr Północny | 256 |
Holandia | 216 | Białoruś | 167 |
Inne | 678 | Inne | 578 |
Razem | 32 380 | Razem | 22 289 |
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie danych USDA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem