Włochy: rynek owoców pestkowych
We Włoszech w bieżącym sezonie brzoskwinie i nektarynki uprawiane były na obszarze 92,8 tys. ha wobec 90,3 tys. ha w poprzednim sezonie. Według wstępnych założeń, import w bieżącym sezonie powinien wynieść 6 tys. ton, a prognozowany eksport – 360 tys. ton czyli na niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie. Do krajowej konsumpcji w postaci świeżych owoców skierowane zostanie 118,9 tys. ton, a do przetwórstwa nieco ponad 87,0 tys. ton. W minionym sezonie największe ilości włoskich brzoskwiń i nektarynek trafiły na unijny rynek – w sumie 322 tys. ton z łącznego eksportu 360 tys. ton. Ponad 147 tys. ton tych owoców zaimportowały Niemcy, a po ponad 20 tys. ton Polska, Austria czy Czechy. Spoza państw unijnych swoje owoce Włosi dostarczają na rynek rosyjski i szwajcarski.
Więcej o sytuacji na rynkach europejskich będzie można dowiedzieć się podczas konferencji Fresh Market 2011, która odbędzie się 30 września 2011 w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Zobacz więcej: Brzoskwinie?preview=1