Aby zapełnić owocowe niedostatki
Wejście Polski do Unii Europejskiej oraz usunięcie licznych barier w handlu międzynarodowym, zwiększyło import wielu gatunków owoców i warzyw.
W najbliższych latach można spodziewać się wzrostu liczby sprowadzanych owoców (w mniejszym stopniu) i warzyw (w większym stopniu). Generalnie, import tych produktów ma dotychczas w naszym kraju charakter uzupełniający (z wyjątkiem brzoskwiń i gruszek). W największych ilościach sprowadzane są: owoce cytrusowe, banany, arbuzy, winogrona, owoce południowe oraz ich przetwory.
Nabywamy przede wszystkim te owoce, które nie rosną w naszym kraju, tj. cytrusy, banany oraz na małą skalę winogrona i brzoskwinie. Według szacunków, w sezonie 2003/2004 w strukturze importu świeżych i przetworzonych owoców, dominującą rolę odgrywały cytrusy (33%).
W ostatnim dziesięcioleciu sprowadzamy ich coraz więcej. Dla porównania, w roku 1991 było to 260 tys. ton, zaś w 2003 r. –już 360,1 tys. ton (wzrost o 38%).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1