Jakość handlowa cytryn
2007-11-19 00:00
Wymagania standardu jakości handlowej cytryn opisane są w rozp. Komisji (WE) nr 1799/2001.
W standardzie znajdują się: wymagania minimalne, wymagania jakościowe dla poszczególnych klas, przepisy dotyczące wielkości, przepisy dotyczące tolerancji, prezentacji i oznakowania.
Określa on między innymi wymagania odnośnie dojrzałości owoców. Stopień dojrzałości określa się poprzez ocenę zawartości soku i barwę.
Zawartość soku mierzymy wyciskając sok z określonej ilości owoców, mierzymy jego ilość i obliczamy proc. Minimalna zawartość soku jaka jest dopuszczalna w standardzie, to dla cytryn Verdelli i Primofiore 20 proc., a dla innych 25 proc.
Często ilość soku w cytrynach, szczególnie tureckich na początku sezonu, wydaje się niska. Wynika to z budowy tych cytryn: mają grube błony i trudno oddzielić sok od reszty owocu. Dlatego należy najpierw je ręcznie rolować, a potem przekroić wzdłuż i dopiero wyciskać sok lub używać wyciskacza soku.
Barwa cytryn powinna być właściwa dla danej odmiany. Dopuszcza się cytryny o barwie zielonej – ale nie ciemnozielonej – pod warunkiem, że spełniają wymagania minimalne co do zawartości soku.
Cytryny przechowujemy w temperaturze 10-11 stopni C. przy wilgotności względnej 90 proc.
Krystyna Szymańska
W standardzie znajdują się: wymagania minimalne, wymagania jakościowe dla poszczególnych klas, przepisy dotyczące wielkości, przepisy dotyczące tolerancji, prezentacji i oznakowania.
Określa on między innymi wymagania odnośnie dojrzałości owoców. Stopień dojrzałości określa się poprzez ocenę zawartości soku i barwę.
Zawartość soku mierzymy wyciskając sok z określonej ilości owoców, mierzymy jego ilość i obliczamy proc. Minimalna zawartość soku jaka jest dopuszczalna w standardzie, to dla cytryn Verdelli i Primofiore 20 proc., a dla innych 25 proc.
Często ilość soku w cytrynach, szczególnie tureckich na początku sezonu, wydaje się niska. Wynika to z budowy tych cytryn: mają grube błony i trudno oddzielić sok od reszty owocu. Dlatego należy najpierw je ręcznie rolować, a potem przekroić wzdłuż i dopiero wyciskać sok lub używać wyciskacza soku.
Barwa cytryn powinna być właściwa dla danej odmiany. Dopuszcza się cytryny o barwie zielonej – ale nie ciemnozielonej – pod warunkiem, że spełniają wymagania minimalne co do zawartości soku.
Cytryny przechowujemy w temperaturze 10-11 stopni C. przy wilgotności względnej 90 proc.
Krystyna Szymańska
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem