Lata 60. i 70. pod znakiem cytrusów
Areał upraw owoców cytrusowych obejmuje przede wszystkim obszary tropikalne i subtropikalne. W ostatnich dwóch, trzech dekadach bieżącego stulecia zaobserwowano gwałtowny wzrost produkcji tych owoców.
Na początku lat sześćdziesiątych, nie sięgała ona 25 mln ton, a pod koniec dekady wynosiła już ok. 37 mln ton.
Z końcem lat siedemdziesiątych poziom produkcji ukształtował się na poziomie 70 mln ton, a w latach dziewięćdziesiątych - 83 mln.
Największy przyrost, tj. o 50% miał miejsce w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. W następnych dwóch dekadach zanotowano zwiększenie produkcji już tylko o 10 - 15%.
W światowej produkcji owoców cytrusowych można wyróżnić dwa sezony zbiorów. I tak na półkuli północnej jest to okres październik - czerwiec, a na południowej kwiecień - grudzień.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1