Mniej cytryn w Argentynie
2010-08-18 00:00
W sezonie 2009/2010 produkcja cytryn w Argentynie będzie o około 25 proc. mniejsza niż w poprzednim sezonie. Prognozy mówią o 943 tys. ton wobec 1,25 mln ton z sezonu 2008/2009. Na spadek produkcji cytryn wpływ miały niekorzystne warunki pogodowe – silne przymrozki oraz późniejsze susze. Jeszcze w maju bieżącego roku wstępnie straty szacowano na nawet około 50 proc. wobec poprzedniego sezonu.
W związku z mniejszymi zbiorami, mniejsze ilości cytryn trafią do przetworzenia – wstępnie szacuje się, że będzie to około 653 tys. ton wobec 946 tys. ton w sezonie poprzednim. Prawdopodobnie w bieżącym sezonie należy spodziewać się nawet 30 proc. spadku produkcji koncentratu soku cytrynowego.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W związku z mniejszymi zbiorami, mniejsze ilości cytryn trafią do przetworzenia – wstępnie szacuje się, że będzie to około 653 tys. ton wobec 946 tys. ton w sezonie poprzednim. Prawdopodobnie w bieżącym sezonie należy spodziewać się nawet 30 proc. spadku produkcji koncentratu soku cytrynowego.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem