Problem „wąskiego gardła” w podaży cytryn
Wzrost zapotrzebowania na cytryny jest bardzo zauważalny od czasu wybuchu kryzysu koronawirusa COVID-19, częściowo ze względu na zawartość w tych owocach witamin, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Paniczna sytuacja zakupowa w połączeniu z trudnościami w produkcji spowodowanymi ograniczeniami mającymi uniemożliwić rozprzestrzenianie się wirusa spowodowały wąskie gardła w handlu, a także znaczny wzrost kosztów produkcji i logistyki.
„Nastąpił ogromny wzrost popytu w Hiszpanii, gdzie sytuacja zaczyna się uspokajać, gdy konsumenci zdali sobie sprawę, że półki są uzupełniane następnego dnia. Teraz te szczyty popytu zaczynają być rejestrowane w innych krajach w północnej Europie, które podążają za Włochami i Hiszpanią ”, mówi José Antonio García, dyrektor Lemon and Grapefruit Interprofessional (Ailimpo).
„Mimo że podaż jest utrzymana i wzmocniliśmy naszą działalność handlową, mamy do czynienia z trudnościami w produkcji, przy czym zadania takie jak zbiór cytryny i pakowanie odbywają się wolniej niż zwykle z powodu ograniczeń wprowadzonych w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa. Ponadto wielu pracowników musi pozostać w domu, aby opiekować się dziećmi, ponieważ szkoły są zamknięte. Prowadzi nas to do znacznie wyższych kosztów, a dotyczy to również logistyki ”, mówi przedstawiciel Ailimpo.
„Nikt nie chce wyczerpać zapasów. Nabywcy panikują i niepokoją się, a powinni zrozumieć, że podejmujemy nadludzkie wysiłki, aby nadal zaopatrywać rynki. Prosimy ludzi o cierpliwość i zrozumienie. Także faktu, że ceny są wyższe, ponieważ produkcja jest w tych okolicznościach droższa. Jednocześnie potrzebujemy większej elastyczności pod względem rozmiarów i standardów jakości. Staramy się realizować wszystkie zamówienia, ale nie jest to możliwe.”
Sektor ciężko pracuje nad kampanią cytrynową Fino, a w przyszłym miesiącu zaczną zbierać cytryny Verna, dla których oczekuje się dobrej produkcji. „Przed nami trudne tygodnie, ale na drzewach jest wystarczająco dużo owoców dla wszystkich” - mówi José Antonio García.
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1