Producenci cytrusów gorzej finansowani
W dniu 18 października br. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1213/2007 ustalające ostateczną wysokość pomocy dla producentów owoców cytrusowych w UE.
Państwa członkowskie przekazały Komisji informacje o ilościach owoców cytrusowych przetworzonych w ramach programu wsparcia. W przypadku pomarańczy próg dla przetwórstwa został przekroczony o 376023 tony. Próg ten przekroczyły Włochy, którym kwota pomocy zostanie obniżona o 55,91 proc., kolejno Grecja - obniżenie o 8,34 proc. oraz Portugalia o 52,88 proc.
Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku pomarańczy (kwota w euro/100kg):
umowy wieloletnie | umowy na 1 rok | producenci indywidualni | |
Włochy | 4,97 | 4,32 | 3,89 |
Grecja | 10,33 | 8,98 | 8,08 |
Portugalia | 5,31 |
4,62 |
4,16 |
W przypadku małych owoców cytrusowych do przetwórstwa - mandarynki, klementynki i satsumy wspólnotowy próg produkcyjny przekroczony został o 104734 tony, w tym dla Włoch obniżenie kwoty wsparcia wyniesie 62,3 proc., w Hiszpanii o 12 proc., w Portugalii o 80,66 proc. i na Cyprze o 53,27 proc. Poniżej przedstawiono ostateczną, po zmniejszeniu, kwotę pomocy dla wspomnianych krajów w przypadku małych cytrusów (kwota w euro/100kg):
umowy wieloletnie |
umowy na 1 rok |
producenci indywidualni | |
Włochy |
3,95 |
3,43 |
3,09 |
Hiszpania |
9,21 |
8,01 |
7,21 |
Portugalia |
2,03 |
1,76 |
1,58 |
Cypr |
4,89 |
4,25 |
3,83 |
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Dziennika Urzędowego Komisji Europejskiej
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1