Produkcja oraz obrót cytrynami w Europie
Największym producentem cytryn spośród krajów unijnych jest Hiszpania, w której zbiory w bieżącym sezonie oszacowano na poziomie 688,9 tys. ton wobec bardzo niekorzystnych zbiorów w sezonie 2007/08 – 513,8 tys. ton.
Na drugim miejscu znajdują się Włochy z obecnym poziomem produkcji około 580,0 tys. ton wobec 556,0 tys. ton zebranych w minionym sezonie. Mniejsze ilości produkuje też Grecja (30 tys. ton) oraz Portugalia (11,6 tys. ton).
Unia Europejska, która sama produkuje ok. 1,3-1,4 mln ton cytryn rocznie, dodatkowo importuje kilkaset tys. ton rocznie tych owoców. W sezonie 2007/08, kiedy zbiory cytryn w Europie były niższe niż zazwyczaj, import wyniósł prawie 500,0 tys. ton, z czego największe ilości cytryn zaimportowano z Argentyny – prawie 255,0 tys. ton oraz z Turcji i RPA. W bieżącym sezonie import wyniesie ok. 350 tys. ton. Eksport cytryn z UE jest niewielki - zaledwie około 50,0-60,0 tys. ton rocznie. Największym odbiorcą pozostaje Rosja i Szwajcaria.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców na konferencji Fresh Market 2009
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1