Rynek cytrusów w Izraelu
Z łącznej ilości zebranych cytrusów ponad 131 tys. ton będą stanowiły pomarańcze, niecałe170 tys. ton mandarynki, 205 tys. ton grejpfruty i 61 tys. ton cytryny. W omawianym sezonie 2011/2012 około 181 tys. ton (31 proc.) owoców cytrusowych zostanie wyeksportowane, 195 tys. ton (34 proc.) trafi do przetwórstwa, a około 202 tys. ton trafi do bezpośredniej konsumpcji na rynku krajowym.
Ze 181 tys. ton cytrusów, które trafią na eksport, najwięcej będzie grejpfrutów - 85 tys. ton, Eksport mandarynek wyniesie 70 tys. ton, pomarańczy 20 tys., a cytryn 3 tys. ton.
Od lat największymi odbiorcami izraelskich cytrusów są Rosja oraz Wielka Brytania i inne kraje UE. Pozostałe ilości kierowane są do USA, Płd. Korei i Chin.
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1