USA i Brazylia na szczycie przemysłu przetwórczego cytrusów
Według danych FAO, blisko 1/3 światowych zbiorów owoców cytrusowych kierowana jest przetwórstwa - głównie na koncentraty owocowe. Ich udział w produkcji konserw i dżemów jest zdecydowanie mniejszy.
Pionierami w przetwarzaniu tych owoców są Stany Zjednoczone i Brazylia (po ok. 70%). Głównym produktem, uzyskiwanym z cytrusów, jest w Brazylii koncentrat pomarańczowy, a w USA także koncentrat grejpfrutowy. Z kolei przetwarzaniu mandarynek wyróżnia się Japonia. W pozostałych krajach poziom tego przemysłu jest już trochę niższy( Australia i Izrael – po ok. 60%, Argentyna - ok. 50%). Najmniej owoców do przetwórstwa dostarcza się w Europie: Włochy i Grecja – po ok. 20 - 25%, Hiszpania ok. 10%.
Ze względu na wyższe koszty produkcji, państwa europejskie nie są w stanie konkurować z takimi potęgami jak Brazylia czy USA.
W latach dziewięćdziesiątych, intensywny rozwój przemysłu przetwórczego odnotowano w Argentynie, RPA i na Kubie.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1