Włochy: wzrost produkcji cytryn na Sycylii, niższe ceny dla producentów
W sezonie 2008/2009 spodziewany jest wzrost produkcji cytryn na Sycylii o 7 proc. do poziomu powyżej 350 tys. ton, co potwierdza dominację Sycylii w produkcji cytryn w całych Włoszech, która wyniesie 584 tys. ton.
Wzrost produkcji powoduje jednak spadek cen producentów co jeszcze raz potwierdza, że rozbieżność pomiędzy cenami, które uzyskują producenci a cenami, które muszą zapłacić konsumenci jest zbyt duża. W ubiegłym sezonie producenci uzyskiwali 1,00 euro/kg, podczas gdy w bieżącym sezonie za cytryny zarówno z produkcji ekologicznej jak konwencjonalnej dostają tylko 0,30-0,40 euro/kg. Natomiast w sklepach za cytryny trzeba zapłacić 2,05 euro/kg na północy kraju, 2,15 euro/kg w centrum Włoch i 1,60 euro/kg na południu.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fruttaonline.it
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1