Cytryny
Fresh Market 2025 – Smaki, innowacje i emocje w MCC Mazurkas
2025-09-18 17:36
Ożarów Mazowiecki, 17 września 2025.
czytaj dalej
Dlaczego za granicą łatwiej jest kupić ekologiczne cytryny?
2025-09-18 00:00
- Popyt na organiczne cytryny za granicą jest znaczący - mówi Sergio Mazzara, partner zarządzający Campisi Italia - i w rzeczywistości rośnie rokrocznie zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości. W Italii, wyjaśnia, rynek organiczny wciąż jest domeną specjalistycznych sklepów i, dlatego
czytaj dalej
"It's clear that there will be a lemon shortage, but we don't really know to what extent"
2025-09-18 00:00
Zbiory cytryn już rozpoczęły się w Murcji, głównym obszarze produkcji w Hiszpanii, gdzie oczekuje się niższej produkcji w porównaniu z ubiegłym sezonem. Ceny na źródle są znacząco wyższe niż w ubiegłym roku, a spodziewa się, że ceny na rynku osiągną bardzo wysoki poziom od końca roku.
czytaj dalej
"Od Verdello do Primofiore – sezon cechuje się wysoką jakością, ale ostre spadki produkcji"
2025-09-16 00:00
Kampania cytrynowa na Sycylii przechodzi właśnie fazę przejściową: Sezon zakończył się dla odmiany Verdello, która ustąpi miejsca odmianie Primofiore za około dziesięć dni. Takie informacje podała Silvia Magliocco, menedżer sprzedaży we Włoszech w spółdzielni Pasam Agrumi, jednej z największych...
czytaj dalej
Sok z organicznych cytryn, który wzmacnia łańcuch dostaw z Sycylii.
2025-09-16 00:00
"Kontrolowana i możliwa do śledzenia łańcuch dostaw, czytelne etykiety, połączenie z terenem. Cytryny, których używamy, są starannie wyselekcjonowane, pochodzą z upraw ekologicznych i są przetwarzane tradycyjnymi metodami. Z nich otrzymujemy czysty sok tłoczony na zimno," - informuje Filippo Scandellari, dyrektor zarządzający.
czytaj dalej
Importy południowoafrykańskich cytrusów do Singapuru rozpoczęły się w marcu. "Zaczęliśmy od cytryn w marcu, a następnie przeszliśmy na grejpfruty Star Ruby w kwietniu" - wyjaśnił Hong Chew Kwek, Dyrektor Zarządzający w Kwek Global. "Następnie przenieśliśmy się na miękkie cytrusy, takie jak Nules, Clementines i Nova w czerwcu, a potem...
czytaj dalej
Syrop lipowy nadal ma ograniczoną dostępność w całej branży. „Były to wyzwania przez cały sezon. Rozpoczęły się one w tym roku bardzo ograniczone, zawsze brakowało ich tydzień po tygodniu” - mówi G.T. Parris z Seald Sweet. „Nigdy nie udało nam się uzyskać takiego wolumenu, jakiego prognozowaliśmy na początku sezonu.”
czytaj dalej
"Pierwsze sycylijskie cytryny są już dostępne"
2025-09-15 00:00
Coroczna zmiana pory roku zbliża się także na lokalnym rynku hurtowym w Norymberdze, gdzie lokalne owoce i warzywa stopniowo zastępowane są importowanymi produktami. "Ilości owoców i warzyw z okolicznej krainy Knoblauchsland już maleją, dlatego nasze importowane ...
czytaj dalej
Ten plan skupia się na dwóch celach: umocnieniu pozycji przywództwa Limón de España® poprzez gwarancję europejskiego pochodzenia i świeżości oraz generowaniu zysków dla wszystkich uczestników łańcucha dostaw.
czytaj dalej
Hiszpańskie cytryny w spadku: oczekiwana rekordowa kontrakcja o 18%
2025-09-12 00:00
Sezon 2025/2026 w hiszpańskim sektorze cytrusowym rozpoczyna się z wyraźnym zmniejszeniem: przewidywana produkcja wynosi 1 027 000 ton, co oznacza spadek o 18% w porównaniu z poprzednim okresem, który zakończył się z produkcją na poziomie 1 254 000 ton (dane wstępne). Spadek dotyczy...
czytaj dalej
AILIMPO szacuje spadek zbiorów cytryn o 18%.
2025-09-12 00:00
Prognoza zbiorów cytryn AILIMPO na nadchodzący sezon 2025/2026 przewiduje produkcję w Hiszpanii na poziomie 1 027 000 ton, co oznacza spadek o 18% w porównaniu z wynikiem z sezonu 2024/2025 (który wyniósł
czytaj dalejHiszpania wyprodukuje o 18% mniej cytryn oraz o 5% mniej grejpfrutów w sezonie 2025/26.
2025-09-12 00:00
Według prognozy Ailimpo, Hiszpania wyprodukuje 101 660 ton grejpfrutów w sezonie 2025/2026, co oznacza 5% mniej niż 107 010 ton uzyskanych w sezonie 2024/2025 (zgodnie z wstępnym bilansem uwzględniającym eksportowane, przetwarzane i sprzedawane owoce na rynku krajowym).
czytaj dalej
Zbiory cytrusów w Hiszpanii na sezon 2025/26 szacowane są na 1,027 mln ton, co oznacza spadek o 18 procent w porównaniu z ubiegłym sezonem - wynika z wstępnych szacunków Ailimpo. Według interprofesjonalnej organizacji powierzchnia upraw pozostaje praktycznie niezmieniona i wynosi 50 000 ha.
czytaj dalej
Eksport limonek brazylijskich nadal rośnie.
2025-09-10 13:00
Brazylijskie limonki ugruntowały swoją pozycję jako jedne z najważniejszych owoców w koszyku eksportowym kraju, gdy wysyłki nadal rosną z roku na rok, jak informuje krajowe stowarzyszenie owoców Abrafrutas.
czytaj dalej
Produkcja limonek i eksport z Brazylii wzrosły w 2025 roku.
2025-09-10 00:00
Brazylia jest jednym z największych producentów i eksporterów limonek, przy czym odmiana Tahiti stanowi 97% całkowitej produkcji. Przemysł ten jest głównie napędzany przez małe i średnie gospodarstwa rolne, z około 80% nieruchomości o powierzchni poniżej 25 hektarów. Limonki Tahiti są hybrydą między limonką perską a...
czytaj dalej
"Ceny marakui rosną, podczas gdy limonki sprzedają się ze stratą"
2025-09-10 00:00
"Jeden rok nigdy nie jest taki sam jak następny. Na przykład w zeszłym roku sprzedawaliśmy imbir za 30 euro za pudełko, a teraz jest to połowa tej ceny. Widzimy także więcej produktów, które były bardzo drogie w zeszłym roku, ale teraz prezentują odwrotny obraz" - mówi Patrick Stoffels z Stoffels Foods. "Na przykład, ceny limonek są bardzo
czytaj dalej
Produkcja cytryn w Brazylii osiąga 1,7 miliona ton.
2025-09-10 00:00
W Taquaritinga, w stanie São Paulo, plantacje cytrynowe stanowią ważną część lokalnej rolnictwa, dostarczając owoce zarówno na rynek krajowy, jak i eksportowy. Aby sprostać zapotrzebowaniu, producenci korzystają z technologii do monitorowania jakości owoców. Maszyny oceniają cytryny pod kątem wyglądu, wagi i
czytaj dalej
Eksport cytryn z Brazylii rośnie dzięki nowym rynkom.
2025-09-09 00:00
Brazylijskie cytryny stały się jednym z najważniejszych eksportowanych owoców tego kraju. Według Luiza Eduardo Raffaelliego, dyrektora instytucjonalnego Brazylijskiego Stowarzyszenia Producentów Owoców i Ich Przetworów oraz Eksporterów (Abrafrutas), "Cytryny są obecnie trzecim najczęściej eksportowanym owocem z Brazylii, za mango i"
czytaj dalej
W tym roku została wprowadzona nowa powłoka po zbiorach, znacząco przedłużająca trwałość owoców cytrusowych, takich jak mandarynki, pomarańcze navel i cytryny. Powłoka o nazwie Flair S1 nie tylko wydłuża okres przechowywania, ale także nadaje owocom połysk, który kojarzony jest przez klientów z wysoką jakością.
czytaj dalej
"Nasz celem jest wzmocnienie naszej obecności na amerykańskim rynku, replikując sukces, który wcześniej osiągnęliśmy w Azji"
2025-09-08 00:00
Riverbend, pochodzący z Regionu Murcja, jest inkarnacją amerykańskiego dziedzictwa w Hiszpanii. Założony w 1988 roku jako filia kalifornijskiej korporacji, Riverbend Spain był pierwszym zakładem w Santomera, w Murcji, dedykowanym produkcji olejku eterycznego z cytryny. "Z ponad 30-letnim doświadczeniem...
czytaj dalej