Za mało cytryn na koncentrat
Światowy rynek boryka się z niedostatkiem koncentratu soku cytrynowego. Ceny tego produktu wzrosły niemal dwukrotnie w stosunku do roku ubiegłego i nadal rosną.
Argentyna właśnie rozpoczęła nowy sezon przetwórczy, lecz większość cytryn trafia nie do przetwórstwa lecz na rynek owoców świeżych.
Świeże cytryny eksportowane są do Grecji i Hiszpanii, gdzie zbiory tych owoców były niskie. Podobne kłopoty mają włoscy producenci cytryn, którzy będą płacić kary za niewywiązanie się z umów na dostarczenie do przetwórstwa tych owoców. W ubiegłym miesiącu włoski koncentrat soku cytrynowego kosztował 1600 euro/t (loco zakład), a obecnie jego cena doszła do 1800 euro/t. Koncentrat soku cytrynowego z Argentyny osiąga podobne ceny, jak włoski.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Agra-Net (gs)
Zobacz więcej: Cytryny?preview=1