Chile: Większy eksport owoców
Największy wzrost eksportu odnotowano przypadku następujących produktów: wiśni i czereśni – o ponad 46 proc., śliwek – około 36 proc. oraz jagód – 34 proc. i mandarynek – 20 proc. Ponadto więcej niż przed rokiem wyeksportowano pomarańczy, gruszek czy nektarynek i winogron. Jedynie w przypadku eksportu owoców kiwi i awokado odnotowano nieznaczny spadek wolumenu dostaw.
W ubiegłorocznym eksporcie dominowały jabłka - w sumie wysłano ich ponad 800,8 tys. ton. Ponadto spore ilości stanowił eksport awokado – 178,5 tys. ton, owoców kiwi – 102,3 tys. ton, śliwek – niecałe 101,0 tys. ton, żurawiny – 75,0 tys. ton oraz wiśni i czereśni – niecałe 65,0 tys. ton.
Chilijskie owoce przede wszystkim kierowane były na rynek amerykański oraz w przypadku Europy – do Holandii. Spore ilości owoców trafiło ponadto na rynki azjatyckie, a w ostatnich latach czołowym odbiorcą stała się również Kolumbia.
Zobacz więcej: Czereśnie?preview=1