Dzikie owoce jagodowe oswojone przez włoskich producentów
Największy we Włoszech areał dzikich owoców jagodowych, znajduje się u podnóża Alp. Jego powierzchnia liczy 350 ha.
Produkcja i konsumpcja w tym kraju w ostatnich latach gwałtownie wzrosła. Utrzymanie tak korzystnej koniunktury jest możliwe m.in. dzięki profesjonalnym przedsiębiorstwom, osiągającym pełniejszą wydajność.
Również mniejsi i nie wyspecjalizowani plantatorzy powiększają uprawę dzikich owoców jagodowych. W Bolonii i Mediolanie o ten towar wzbogacił się także handel hurtowy. Włoskie jagody kierowane są od razu na rynek świeżych owoców. Nie istnieje tu bowiem żadne przetwórstwo.
Mimo zwiększonej podaży, świadczącej o dużym zapotrzebowaniu na ten produkt, ceny w ostatnich latach są dość stabilne. Najmniej płaci się w lipcu i w sierpniu, tj. w czasie największej produkcji.
Żródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1