Rynek grejpfrutów w UE
Największym producentem grapefruitów wśród państw unijnych jest Cypr, a pozostałe ilości zbierane są corocznie w Hiszpanii.
W bieżącym roku spodziewana konsumpcja grejpfrutów we wszystkich krajach unijnych oszacowana została na 444 tys. ton i tym samym utrzymuje się ona od kilku lat na stałym poziomie około 450 tys. ton rocznie.
Corocznie kraje unijne importują około 400 tys. ton tych owoców. Eksport wynosi zaledwie 20-22 tys. ton, a do przetwórstwa kierowane jest około 30 tys. ton tych cytrusów. Do największych dostawców grejpfrutów na rynek unijny należą RPA, Turcja, Chiny i Izrael. W minionym roku import wyniósł ponad 385 tys. ton, z czego 79 tys. ton to grejpfruty sprowadzone z RPA, 75,6 tys. ton z Turcji, niecałe 73 tys. ton z Chin. Ponadto owoce te sprowadzano też z Izraela, USA i Argentyny. Niewielkie ilości eksportowanych grejpfrutów trafiają z UE na rynek rosyjski, szwajcarski, białoruski i ukraiński.
Zobacz więcej: Grejpfruty?preview=1