Jakość gruszek na rynek rosyjski
W przypadku jabłek sprawa jest prosta i oczywista. Jabłka muszą być ładnie wybarwione, jędrne (twarde), kruche i soczyste. To standardy jakościowe, którymi kierują się konsumenci na całym świecie. W przypadku gruszek sytuacja nie jest już tak oczywista i to co, dla jednych jest standardem jakościowym, dla innych wręcz przeciwnie. W Polsce konsumenci lubią gruszki miękkie i soczyste, na rynek rosyjski eksporterzy szukają „zieleniaków”.
Rynek rosyjski jest pod tym względem dość specyficzny, a wymagania tamtejszych importerów bardzo sprecyzowane. Gruszki aby mogły zostać z powodzeniem sprzedane do Rosji muszą spełniać określone parametry:
- gruszki muszą być zielone
- gruszki muszą być jędrne, wręcz twarde
- gruszki nie mogą mieć rumieńca
Aby zapewnić gruszki o takiej jakości, owoce powinny być przechowywane w warunkach kontrolowanej atmosfery bądź powinny być sprzedawane bezpośrednio po zbiorze. Gruszki z chłodni zwykłej lub co gorsza z przechowalni nie mają szans na handel zagraniczny. Ich stan dojrzałości, a przede wszystkim niska jędrność wyklucza je jako towar eksportowy na rynek rosyjski.
Przechowywanie gruszek nie jest jednak sprawą prostą, gdyż gruszki dość mocno reagują na wysoką zawartość dwutlenku węgla. W przypadku długoterminowego przechowywania gruszek w komorach o zawartości powyżej 3 proc. CO2, występuje u nich uszkodzenie miąższu, a także tworzą się w nich specyficzne kawerny (dziury w okolicach gniazd nasiennych). Szczególnie wrażliwe na zbyt dużą zawartość CO2 są Konferencja oraz Concorde. Ważne jest także utzymanie niższej w porówaniu do jabłek temperatury przechowywania - w okolicach 0 - 1 st. C.
Przechowywanie gruszek w chłodniach KA jest jednak relatywnie opłacalne gdyż obecnie ceny owoców dochodzą na eksport do 3,00 zł/kg i nie ma większego problemu z ich zbytem.
Zobacz więcej: Gruszki ?preview=1
Rosja: spadek produkcji gruszek
Cenią się producenci gruszek
czytaj dalej